Vinresa till Toscana, Chianti & Florens

Ponte Vecchio FlorensI förra veckan åkte jag och min partner iväg på en riktigt härlig vinprovning i Toscana, det blev en kombinerad mat- och vinresa till Italien, närmare bestämt Florens och Chianti Classico. Toscana är ett område i norra Italien som är känt för sina utsökta viner och sin goda mat. Vem kan säga nej till en riktigt krämig italiensk pasta, en vedugnsbakad pizza eller kanske en god köttbit som serveras med lokalproducerat vin? Inte jag i alla fall.

Den här resan är något av en dröm som går i upplevelse för mig och jag har länge funderat på att åka iväg men aldrig tagit mig tid att planera in en matresa och vinresa till Italien. Att få gå på vinprovning på kända vingårdar i Toscana är en upplevelse som jag kommer bära med mig i många år.

Den här artikeln går igenom vår resa och ger tips till er som funderar på en liknande vinresa eller matresa till Italien och Toscana. Det är tänkt att fungera lite som en reseguide till Florens, Toscana och de olika vingårdarna vi besökte med fokus på Chianti Classico.

Lutande tornet i Pisa

Lutande Tornet i Pisa

Vi landade i Pisa efter en natt på  NH Pisa vilket var ett okej hotell men för att vara 4-stjärnigt hade jag förväntat mig mer men från vad jag hört så är standarden på hotellen i Pisa ganska låg då det är en gammal stad som inte har samma turistmängd som t.ex. Florens som är mer elegant och sofistikerad. Vi tog mest hotellet eftersom det låg bredvid tågstationen så att vi skulle ha en snabb resa till Florens. Efter den korta övernattning åt vi en utsökt italiensk frukost, vilket innebär väldigt mycket bakelser, ost, charkuterier och croissanter.

Vi skyndade oss snabbt vidare mot det Lutande tornet i Pisa vilket vi kände var ett måste när vi ända var i regionen. Efter att sa sett tornet drog vi slutsatsen att det lutar bra mycket mer än vad vi trodde, tog några bilder och var nöjda med det. Eftersom Pisa är en rätt liten stad påbörjade vi promenaden ganska kvickt igen för att ta tåget till Florens och påbörja vår vin- och matresa i Toscana på riktigt.

 

Hotell i Florens

Väl i Florens checkade vi in på Palazzo Alfieri Residenza D’Epoca, ett 4-stjärnigt hotell i Florens som verkligen andas exklusivitet och elegans och ligger nära Ponte Vecchio. Väljer du rummen med utsikt så får du njuta av utsikten mot Ponte Vecchio eftersom hotellet ligger precis bredvid floden. Vi startade dagen med en utsökt frukost som gav oss energi att utforska Florens till fots varje dag. Kan rekommendera det här hotellet om ni är på jakt efter boende.

Den italienska maten i Florens & Toscana

 

Toscana MatToscana i norra Italien är oerhört känt för sin matlagning där det ligger ett stort fokus på lokala råvaror och en enkelhet som verkligen andas ärlighet. Man kör enkla upplägg, det ser ut som något man slevar upp hemma i kvällsstressen men det smakar alltid fantastiskt gott. I Toscana så fokuserar man mycket på lokala råvaror, du kommer att äta mycket osaltat bröd, olivolja, crostini och så klart mycket hemmagjord pasta.

I Toscana blir det mycket vilt på menyn och vad jag upplevde var att vildsvin var ett väldigt populärt tema för många restauranger, t.ex. en pappardelle med vildsvinsragu men även kanin, hare, duva och andra vilda djur hittas på menyn. I Florens hittar du även Bistecca Fiortentina vilket är en stor köttbit som är utsökt att grilla.

Om du är svag för charkuterier så kommer du vara i himmelen, du kommer hitta parmaskinka, vildsvinssalami, mortadella, prosciutto cotto och allt kommer överraska dig i smakväg. Det finns så mycket smak i Toscana och allt verkligen bara gifter sig i munnen.

Ute på vingårdarna så odlas det även olivolja som brukar skördas i November så om du är på besök så är det verkligen värt att köpa med sig en extra god olivolja. Du kommer se att det används flitigt i matlagningen, till bröd, kakor etc. Man använder mycket Salvia, Rosmarin, Tryffel, Karl-Johansvamp även kallad porcini som du kommer hitta i både pasta, pizza och till kött. Eftersom det är en av Italiens största vinregioner så används vin flitigt i matlagningen också. Speciellt i olika grytor som t,ex. Stracotto.

Bönor är något som odlats i hundratals år och du kommer alltid hitta lite vita cannellinibönorna oavsett vilken restaurang du besöker. Till efterrätt blir det ofta cantucci som är ett slags skorpor men även citronkakor och liknande. Något du inte får missa är att ta en uppfriskande Aperol Spritz till måltiderna eller bara som en drink i solen. Det är något som hör till när man är i Italien!

Vinprovning i Toscana – Greve Chianti

Toscana Chianti

 

Förutom att besöka Pisa och Florens så var huvudmålet med den här resan att ge oss ut på landsbygden i Toscana men målet att upptäcka den berömda Chianti Classico med utsökta viner och god mat. I Chianti-regionen så kommer du främst hitta viner baserade på druvan Sangiovese men något som man fokuserar på är att mixa vinet med olika druvor som Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir. Den här blandning är något som är omdebatterat då många tycker att man förlorar sin identitet medan den andra sidan tycker det är att förfina vinerna. Skulle du vilja ha ett vin där det är fokus på Sangiovese rekommenderar jag Brunello där man inte tillåtet blandningar på samma sätt. Chianti Classico är den främsta regionen i Chianti där du hittar DOCG-viner med fokus på hög kvalité och smak. Vinerna har ofta en härligt rubinröd färg samt lite torr smak men en bra nivå av tannin. Man sparar de bästa Sangiovese- druvorna till att göra Chianti Classico Riserva som är ett väldigt rubinrött vin med en komplex smak. Det här DOCG-vinet ska lagras minst 24 månader och får en unik smak som du aldrig glömmer när du väl testat.

Det finns även så kallade Super Tuscan-viner där man har lite mer fokus på druvan Cabernet Sauvignon. I Italien så har man även en ranking där DOCG är en kvalitetsstämpel på de bästa vinerna.

  • Vino da Tavola (VdT) – VdT är det enklaste vinet men också det som det finns mest av i regionen. Helt enkelt ett billigt bordsvin.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica) – En relativt ny ranking som kom i och med EU 1992. Icke tillåtna druvor används men är regionbegränsat.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata). Här ställs höga krav på uttag, vinifikation och lagring.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). De bästa vinerna som måste provsmakas av en jury för att få den åtråvärda stämpeln med den svarta tuppen i Chianti Classico. DOCG-vinet från Chianti Classico måste ha minst 80% Sangiovese och 20 % från lokala druvor som Canaiolo och Colorino.

Många har en bild från Chianti på 70-talet när det exporterades viner i bastomspunna flaskor. Det var ett vin hade en väldigt hög popularitet hos oss svenskar och var ett lättdrucket vin som passade perfekt till pasta. Dagens viner har dock inte många liknelser med de gamla vinerna utan idag är det betydligt mer smakrika viner där man har största mängden från Sangiovese-druvan. Vissa distrikt har även förbjudit de gröna druvorna som användes för utspädning av vinerna.  Priserna har dock trissats upp på senare år och många Chianti Classico viner kan nå relativt höga prislappar men det är det värt eftersom man har nått en riktigt hög smaknivå som mäter sig med de bästa vinerna, speciellt DOCG vinerna.

Vingården Fattoria Corzano e Paterno

Fattoria Corzano e Paterno

 

Vårt första stopp på vår resa blev vingården Fattoria Corzano e Paterno som är en 56 hektar stor vingård 

Förutom vin har man även en utsökt avdelning för ost som är gjord på mjölken från farmens får. Du hittar så klart pecorino men även många andra utsökta ostar som passar perfekt att äta mellan de olika vinerna som du provar. På så sätt återställer du smaken och du kan hoppa på nästa vin med alerta smaklökar. Vi testade även deras utsökta olivolja som kommer från farmens 2800 olivträd där man odlar sorterna, Moraiolo 40%, Frantoio 35%, Leccino 15% och Pendolino 10%. Det kan vara den bästa olivoljan som jag har testat så om du kommer hit, köp med dig några flaskor hem!

 

Vingården Fattoria Corzano e Paterno ägs av en Schweizisk familj med efternamnet Gelpke och för att komma dit åker du igenom böljande landskap i Chianti. Ungefär halvvägs mellan Florens och den charmiga staden Siena hittar du farmen med både vin, olivolja och fårost.  Vid vårt besök så fick vi gå runt och titta på vinrankorna, besöka produktionen och vinkällaren vilket var riktigt intressant. Det är en modern anläggning med mycket historia då man behållt mycket av den gamla charmen. 

Vinprovning Chianti

När det kommer till vinprovning så slog vi oss ner vid ett bort utanför vingårdens butik och det dukades upp bröd, ostar, olivolja och fyra olika viner som alla var lika fantastiska och hade sin unika smak. Det första var ett vitt vin med en frisk smak som heter Il Corzanello Bianco 2015, det är ett IGT-klassat vin med årgång 2015. Man har en blandning av Chardonnay 40%, Petit Manseng 20%, Semillon 15%, Sauvignon Blanc 15%, Trebbiano och Malvasia 10% vilket gör det till en väl avvägd smakupplevelse. Vi rörde oss snabbt vidare mot de röda vinerna efter lite ost och bröd och på tur stod det ett DOCG vin, alltså ett vin av högsta klass i Italien. Det är ett vin av årgång 2014 och som då är fokuserat på Sangiovesedruvan till 90% och en liten tillsats på 10% Canaiolo. Ett väldigt smakrikt rött vin som jag verkligen gillade!Ost Vingård

Några andra viner som man har är Il Corzanello Rosso 2015 som är ett IGT vin baserat på Cabernet Sauvignon, Merlot och Sangiovese. Man har även ett annat DOCG-vin som heter I Tre Borri 2013 som är 100% Sangiovese. Det var kul att testa det här vinet och verkligen uppleva den riktiga Sangiovese-smaken när den inte är mixad med andra druvor.

Alla viner var riktigt goda och även olivoljan och osten var en upplevelse i sig att smaka på. Jag var helt såld och ville köpa med mig en hel väska med godsaker.

Vingården Poggio Al Sole i Toscana

Nästa stopp på resan fick bli den riktigt fina vingården Poggio Al Sole som är en helt organsik farm med riktigt fina viner och olivolja. Även den här vingården ägs av en riktigt trevlig schweizisk familj som verkligen har en gedigen kunskap om vinodling.Poggio Al Sole Vingård

Poggio Al Sole har man ungefär 18 hektar av vinrankor som väller ut över de vackra åkrarna i Toscana och Chianti. Att bara stå och titta på de vackra vyerna och lyssna på fåglarna kvitter utan att en enda bil kunde synas eller höras var som terapi för själen, speciellt när man bor i en väldigt stressig storstad.

På Poggio Al Sole så satsar man verkligen på hög kvalité på druvorna istället för kvantitet och man får ungefär ut 4-600 gram druvor per kvadratmeter.

Vi slog oss ner på vingårdens innergård vid en charmig uteplats med omgjorda vintunnor som stolar och den här vackra utsikten över Toscanas kullar. Vi serverades ett väldigt friskt rosévin medan vi traskade runt på ägorna och kollade på produktionen.

Vi serverades även en olivolja med en härlig gulgrön ton med en lätt gräslukt och en lite hetta. Riktigt god men kanske lite väl pepprig för min smak.

Poggio Al Sole Vin

När det gäller vinerna så serverades vi flera utsökta viner i samma klass som Fattoria Corzano e Paterno. Andra vinet ut efter rosévinet var en DOCG-klassad Chianti Classico av den omtvistade årgången 2014 som har fått lite kritik men det verkar ändå som det här vinet har åldrats alldeles utsökt och var av högsta kvalité. Blandningen består av 90% Sangiovese och resterade 10% delat på Canaiolo och Merlot. Ett väldigt smakrikt och tungt rött vin som passar utmärkt till kött.

Nästa vin att testa var ett annat rött vin av årgång 2013, nämligen Seraselva som är en blandning mellan Cabernet Sauvignon och Merlot. Vi testade även en 100% Sangiovese med namnet Primavera och en 100% Syrah som var IGT-klassad. Både var väldigt utsökta och för mig som nybörjare i vin var det väldigt intressant att lära känna skillnad på de olika druvorna och smakämnena.

Överlag så lärde jag mig något enormt mycket om vin och jag vill verkligen tacka vingårdarna för deras gästvänlighet och att de verkligen tog sig tid att förklara och ge en genomgående vinprovning. Har aldrig känt mig mer välkomnad! Nästa resa får antagligen bli till Bordeaux och lär mig mer om franska viner.

Slaktaren Dario Cecchini i Panzano

Dario Cecchini Panzano

Dario Cecchini är den galna slaktaren från Panzano som verkligen alla älskar. När du stiger in i butiken så möts du av en väldigt excentrisk man som får dig att le på bara några sekunder. Dario Cecchini håller alltid en show när han är där och behandlas som en kändis. Han är åttonde generationen slaktare och brinner för att erbjuda det bästa i form av råvaror och när du tar din första smakbit av köttet så kommer du inse att han och hans team har en unik passion för att leverera det bästa.

Butiken kallas Antica Macelleria Cecchini och du kommer hitta ett stort utbud av korv, kött, färska örter och kryddor, olivolja och vin och nästan allt är från från Darios egendom. När du stiger in i butiken bjuds du på hans egna bordsvin, lite olika smakprover som rostat bröd med olivolja, salami, pecorino och även kryddat ister som faktiskt var väldigt gott. Motsatt sida av butiken hittar du en av hans restauranger där du kan äta riktigt goda kötträtter som inte ser mycket till världen ut men som är något av de bästa jag smakat i hela mitt liv. Det är så mört, så många smaker och allt är verkligen på topp!

 

Antica Macelleria Cecchini Dario Cecchini Slaktare

Matmarknad i Florens

Sist men inte minst så spanade vi in en matmarknad i centrala Florens (eller Firenze som italienarna säger), som bjöd på många lokala delikatesser så som olivolja, tryffel, svampar av alla dess sorter så som Karljohan-svamp även kallad porcini. Man kunde även köpa färsk pasta av alla dess olika slag som till exempel ravioli fylld med svamp, pappardelle, spaghetti och många fler sorter. Lokalt odlade örter, färsk fisk, kött, charkuterier och helt enkelt nästan allt som du kan tänka dig. Det var som att springa runt i himmelen för en matskribent som mig!

Matmarknad Florens Matmarknaden i Florens

1 betyg

Resor Vin