Tarte tatin – fransk äppelpaj
Tarte tatin är en fransk äppelpaj som är lite mer avancerad än en vanlig smulpaj men den blir också mycket godare än smulpaj tycker vi. Det kan vara lite klurigt att lyckas få på degen på stekpannan utan att den går sönder men se till att degen är tillräckligt kall och arbeta ut den kvickt så den inte hinner bli varm för då trillar den sönder. Vill man vara ännu mer avancerad kan man försöka placera äpplena i mönster men det har vi inte vågar försöka än.
Recept: Tarte tatin – fransk äppelpaj
Ingredienser
- Pajdeg:
- 100g smör
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ msk råsocker
- 2st äggulor
- 3st stora äpplen
- 1 dl råsocker
- 50g smör
- ev 1 tsk mald kanel
Fyllning:
Instruktioner
- Blanda samman smör och vetemjöl till degen.
- Tillsätt råsockret och äggulorna. Arbeta sedan snabbt ihop allt till en fast deg.
- Platta ut den och packa in i plastfolie och ställ i kylen i minst 30min.
- Skala och kärna ur äpplena och skiva dem i tunna skivor till fyllningen.
- Hetta upp en ugnstålig stekpanna och ha i råsocker och smör. Låt det smälta samman på medelvärme.
- Lägg i äpplena och kanelen.
- Låt de puttra i sockerblandningen i ca 10-15min.
- Rör om då och då.
- Kavla ut degen och lägg över äpplena i stekpannan. Tryck ner på kanterna och ställ in i ugnen på 175º i ca 30min.
- Ta sedan och dra en spade eller kniv runt kanterna på pajen.
- Ta ett fat och lägg över stekpannan och vänd sedan stekpannan så pajen hamnar på fatet.
- Servera den ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Om man vill ha jordgubbar istället för äpplen hur bakar man fyllningen då?
Hej Ellen,
Vi har aldrig gjort med jordgubbar men det borde vara på ungefär samma sätt som med äpplen, du smälter råsocker med smör och har i jordgubbarna och sedan på med degen och in i ugnen. Berätta gärna hur det gick!