Surdegsgrund på vetemjöl
En surdegsgrund är själva basen för att du ska kunna baka ett surdegsbröd. Det tar några dagar innan grunden är klar att användas och under tiden så måste man mata den med nytt mjöl och vatten så att processen hålls igång. Efter ca 4 dagar är det klart och kan användas när du ska baka ditt surdegsbröd. Det här receptet är på en surdegsgrund av vetemjöl men man kan också göra det på andra mjölsorter och det är ungefär samma doseringar och principer. Den här surdegsgrunden används bland annat till vårt enkla surdegsbröd.
Recept: Surdegsgrund på vetemjöl
Ingredienser
- 2 dl ljummet vatten
- 2 1/2 dl vetemjöl special
- 1 msk honung
- Dag 1:
Dag 3:
- 1 dl ljummet vatten
- 1 1/2 dl vetemjöl special
Dag 4:
- 1 dl ljummet vatten
- 1 1/2 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Börja med att röra om mjöl, honung och vatten i en glasburk enligt doseringen på dag 1. Täck din burk och sätt i rumstemperatur i cirka två dygn.
- På tredje dagen häller du i vatten och mjöl tills det blir slätt igen och låt sedan stå i 1 dygn igen.
- På fjärde dagen häller nu än en gång ner mjöl och vatten och rör tills det blir slätt och låt stå 1 dygn.
- Sedan är surdegsgrunden klar och kan användas när du ska baka ditt surdegsbröd.
Lämna ett svar