Stuvade morötter

Stuvade morötter är riktig ”bonnemat” som vi säger här nere i Skåne. Vissa har det som ett tillbehör till stek medan vi i vår familj alltid äter det tillsammans med stekt falukorv. Riktigt god och enkel husmanskost som man självklart ska ha senap till, annars blir ju inte måltiden komplett!

Recept: Stuvade morötter

Ingredienser

2 portioner

  • ½ kg morötter
  • 3 msk smör
  • 6 msk vetemjöl
  • ca 5-6 dl mjölk (1,5%)
  • Salt, vitpeppar & muskotnöt
  • ev riven pepparrot eller senap

Instruktioner

  1. Skala och skär morötterna i skivor. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10min. Det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd i dem.
  2. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet.
  3. Tillsätt först 1dl av mjölken och vispa ut redningen med. Tillsätt sedan resten av mjölken och låt det koka upp och tjockna.
  4. Tillsätt dem kokta morötterna och salt, nymalen vitpeppar och lite muskotnöt. Smaka av och se om det behövs mer.
  5. Ett tips är att man kan riva ner lite pepparrot eller varför inte ha i lite senap.
  6. Servera med falukorv, kassler eller ät som den är.

7 betyg

Grönsaker Husmanskost Recept Vardagsmat