Skånsk kalops
Skånsk kalops är egentligen ingen större skillnad från klassisk kalops, man låter bara några morötter få koka med i grytan. Jag brukar alltid följa min mormors recept och låta kalopsen få koka lääääänge på svag värme. Då trillar köttet sönder och morötterna är så där härligt mjuka. Bäst är det om man använder en gjutjärnsgryta med lock, då blir det fina smaker! Ett tips är också att laga den på kvällen och låta den stå på spisen över natten, för att på så sett ha färdig mat när man kommer hem sent från jobb och skola.
Recept: Skånsk kalops
4-5 portioner
Ingredienser
- 1 kg högrev eller fransyska
- 4 msk smör
- 2 gula lökar
- 10 kryddpepparkorn
- 5 lagerblad
- 5 morötter
- ca 6 dl vatten
- salt & vitpeppar
- några droppar soya
- 5 msk vetemjöl + ca 1 ½ dl vatten
Instruktioner
- Dela köttet i ca 3cm tjocka bitar, salta och peppra och bryn i smör i olika omgångar. Lägg över i en gryta.
- Skala och dela morötterna i grova bitar och klyfta löken. Bryn även dem i lite smör och lägg över i grytan.
- Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över i grytan.
- Slå på ca 6 dl vatten, (det ska täcka köttet) kryddpepparkorn, lagerblad.
- Låt koka upp och lägg sedan på locket, och sänk värmen så det bara småsjuder. (Jag kokar den på 2 av 9 på vår spis)
- Låt koka minst 2½-3h tills köttet är riktigt mört och trillar sönder.
- Blanda vetemjöl och vatten till en redning och slå i tillsammans med lite soya. Låt koka upp och tjocka något.
- Servera tillsammans med nykokt potatis och inlagda rödbeter.
SKÅNSK? Min mormor är från Bohuslän, och har alltid haft i morötter i kalopsen haha! Likaså min mamma. Håller med – det är otroligt gott när det kokar länge och blir såsom du beskriver det :)
/snowwhite.blogg.se
Där ser man! Haha :)