Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng är toppen att tillaga nu på hösten när man gärna vill ha lite mer mustig och ”matig” mat. När det börjar bli allt kyligare ute vill jag gärna ha potatis och sås samt olika sorters gratänger. På sommaren ska det gärna vara lite mer lättare måltider, så som sallader och subs.
I dag åt vi gratängen tillsammans med en tunt utbankad och panerad kycklingfilé, som fått stekas i vår grillpanna, tillsammans med färska skogschampinjoner.
Recept: Rotfruktsgratäng
3 portioner
Ingredienser
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 3 st mjöliga potatisar
- 1 liten kålrot
- 1 liten gul lök
- 1 msk smör
- 2 dl creme fraiche eller vispgrädde
- 1,5 dl mjölk (1,5%)
- Salt, nymalen vit -och svartpeppar
- 1 dl riven ost (t.ex präst eller västerbotten)
Instruktioner
- Skala och skiva rotfrukterna i tunna skivor och hacka löken fint.
- Smörj en ugnssäkerform med lite smör och lägg över rotfrukterna i formen.
- Blanda creme fraichen och mjölken i en skål. Smaksätt med salt, nymalen vit -och svartpeppar.
- Häll över gräddblandningen över rotfrukterna och strö över den rivna osten.
- Grädda i ca 45min i 225º, täck med aluminiumfolié om gratängens yta blir för mörk.
Hej…verkar gott. Men, heter det inte RotSAKSgratäng, inte rotFRUKTsgratäng…eller tänker jag fel här, tro!?
Mvh Brittmari
Båda namnen används och som med så många andra maträtter så är det väl traditioner och regionala skillnader som gör att namnen skiljs åt :)
Jättegod. Ska bjuda på den nästa gång det blir vegetarisk middag.
Apropå -frukt och -sak gjorde jag en googlefight: Rotfrukt 11 000 träffar, rotsak 2 000. Så nog är rotfrukt det vanligaste…