Rabarbergalette

Rabarbergalette
Det är högsäsong för rabarber och jag fick tag på en fin liten påse med rabarberstänglar som snabbt blev förvandlad till en riktigt god rabarbergalette som serverades med en mascarponegrädde med en liten touch av vanilj. Otroligt gott och enkelt att göra!

Recept: Rabarbergalette

Sammanfattning: En ny favoritefterrätt till sommaren, rabarbergalette! Enkelt och väldigt dekorativt. Passar perfekt som efterrätt med en liten sked mascarponekräm till.

Ingredienser

    • 3 dl mjöl
    • 1 msk strösocker
    • 1/4 tsk salt
    • 150 gram smör
    • 3 msk kallt vatten
    • Fyllning:
    • 250 gram rabarber
    • Skal och juice från 1/2 citron
    • 3 msk strösocker
    • 1-2 msk potatismjöl
    • 1 ägg
    • 1/2 tsk vaniljsocker
    • 3-4 msk mandelspån
    • 1 dl mascarpone
    • 1 dl vispgrädde
    • 2-3 msk florsocker
    • 1/2 tsk vaniljessens

Instruktioner

  1. Börja med att blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke. Skiva smöret och nyp ihop med mjölet tills du får en smulig massa. Tillsätt sedan det kalla vattnet, 1 msk åt gången. Rör ihop tills du får ihop degen och den känns smidig. Forma degen till en kula, tryck till på lite plastfolie och lägg i kylen en stund. Cirka 1 timme.
  2. Ta fram dagen och låt den värmas upp några minuter innan du kavlar ut den på en mjölad yta. Degen ska vara virka 1/2 cm tjock. Lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Rör ihop skivade rabarber, citronskal, juice, socker och potatismjöl samt vaniljsocker i en skål. Låt stå cirka 10 minuter.
  4. Lägg sedan rabarbern på degen, tänk på att lämna cirka 3-4 cm avstånd till degkanten så att du kan vika upp degen senare.
  5. Vik nu upp degen över rabarbern och tryck försiktigt till.
  6. Pensla degen med ett vispat ägg och strö över lite mandel och strösocker.
  7. Grädda i 35 minuter i 200 grader.
  8. Vispa ihop mascarpone, grädde, florsocker och vaniljessens till en len kräm.

Färdigt på: 35 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


1 betyg

Frukt & bär Paj Recept