Pumpabröd
Pumpabröd är ett bröd med pumpakärnor i sig som sätter lite smak i brödet. Det är bakat på vetemjöl och rågsikt men det går så klart att ändra till bara vetemjöl eller något annan mjölsort om man föredrar det. Brödet blev väldigt gott och saftigt och kan serveras både till frukosten men är även gott att ha till middagen. Till soppor är det till exempel alltid extra gott med ett safigt bröd!
Recept: Pumpabröd
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 4 dl rågsikt
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 1 dl pumpakärnor
Instruktioner
- Börja med att röra ut jästen i en bunke och häll i vattnet. Tillsätt sedan rågsikten och vetemjölet samt salt.
- Arbeta degen i 10 minuter, vi använder en köksassistent i cirka 10 minuter så blir degen smidig.
- Låt degen jäsa 1- 1 1/2 timme med kökshanduk över sig.
- Häll sedan i olivoljan och pumpakärnorna och arbeta ihop degen snabbt.
- Forma degen till två bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt dessa jäsa i 30-40 minuter.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Vill du dekorera bröder med pumpakärnor, penslar du med vatten och strör över kärnorna.
- Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Lämna ett svar