Porterstek

Porterstek är en enkel och billig bjudrätt som sköter sig själv på spisen. Det är portern som  köttet får småkoka i som gör denna rätt så underbart god och som sedan blir såsen till rätten.

Recept: Porterstek

ca 6-8 personer

Ingredienser

  • 1 ½ kg benfri nötstek ex. fransyska
  • 1 flaska porter (33cl)
  • 2 st gula lökar
  • 2tsk torkad timjan
  • 6st enbär
  • 6st svart eller vitpepparkorn
  • 1 dl konc. svartvinbärssaft
  • ½ dl soya
  • 3st köttbuljongtärningar
  • 2 dl grädde

Instruktioner

  1. Häll porter, svartvinbärssaft och soya i en stor kastrull.
  2. Skala och dela löken och lägg i.
  3. Häll i enbär, timjan, pepparkornen och buljongtärningarna.
  4. Låt koka upp och lägg sedan i köttet.
  5. Låt det få koka på svag värme i ca 2h ocheller tills innertempraturen är 75. Vänd köttet några gånger under tiden.
  6. Stäng av plattan och låt steken få ligga 15-20min i porterspadet innan du skär upp det.
  7. Slå sedan på grädde i spadet och låt koka upp under omrörning.
  8. Servera tillsammans med nykokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé

(Inga röster)