Päronpaj

Denna päronpaj är ett bra alternativ till våra traditionella svenska äpplepajer. Päron bakas det tyvärr inte lika mycket med och det är ganska tråkigt för päron är fantastiskt gott. Speciellt nu när det är säsong för våra svenska päron tycker jag man borde passa på och prova denna paj med vaniljkesella. Den är utsökt!

 

Päronpaj

Recept: Päronpaj

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 125g rumstemp. smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 3 stora päron
  • 1 krm malen ingefära
  • 3 st ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 ½ dl vaniljkesella
  • 100g riven mandelmassa

Instruktioner

  1. Knåda ihop smör, vetemjöl och strösocker till en grynig massa.
  2. Ha i vattnet och forma till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant.
  4. Nagga den med en gaffel och ställ i kylen i 30min.
  5. Förgrädda sedan pajskalet i 200º i ca 10min.
  6. Skala sedan päronen och ta ur kärnhuset.
  7. Skär dem i tunna skivor och stek dem i en stekpanna med en liten klick smör på låg värme i ca 5min. Strö över malen ingefära på päronen och ställ dem åt sidan.
  8. Vispa ägg och strösocker pösigt och vänd sedan ner vaniljkesellan.
  9. Riv i mandelmassan och blanda runt.
  10. Häll smeten i pajskalet och lägg sist på päronen.
  11. Grädde pajen i nedre delen av ugnen på 175º i ca 35min.
  12. Låt pajen kallna och servera den sedan tillsammans med vaniljglass.

(Inga röster)