Paprikabiffar med klyftpotatis

I dag var det paprikabiffar med klyftpotatis till middag, vilket var vår andra middag ur Monika Ahlbergs matkasse från Mathem. Det var riktigt gott och tallrikarna blev i princip skrapade här! Paprikasåsen passade utmärkt till biffarna och den kommer vi nog laga fler gånger, kanske till en god schnitzel.

Recept: Paprikabiffar med klyftpotatis

4 portioner

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ -2 dl ajvar relish
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar


  • Paprikasås

  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • ¼ kruka persilja, ca 1 dl hackad
  • 2 repade kvistar timjan

  • Klyftpotatis

  • Ca 1kg potatis
  • 1/2 dl olivolja
  • Flingsalt


  • Till servering och garnering

  • ½ kruksallad
  • 1/3 ask körsbärstomater
  • Olja, vinäger och flingsalt

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 250 grader. Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla i ca 5 minuter.
  2. Skrubba potatisen och skär den i tunna klyftor. Lägg i en ugnsfast form. Häll på oljan, strö över salt och rör om.
  3. Baka potatisklyftorna i ugn, 250°, i ca 25 minuter.
  4. Hacka lök och paprika fint till såsen. Hetta upp en panna med smör och fräs dem mjuka utan att de tar färg. Blanda ner tomatpuré och rör om. Tillsätt grädde och vatten. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda färsen med ströbrödblandningen, ajvar relish, salt och peppar. Forma små biffar, ca 12 stycken och lägg på en skärbräda. Lägg ner biffarna i såsen, strö över hackad persilja och repad timjan. Låt puttra några minuter.
  6. Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat. Droppa över olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt.
  7. Servera biffarna med grönsalladen och klyftpotatisen.

Recept från Monikas matkasse


3 betyg