Måttomvandling
Måttomvandling kan vara bra att ha vid bakning och matlagning då man ofta använder olika mått för volymer och vikter. För att snabbt kunna omvandla mått och hitta rätt enheter hjälper vi dig med med information kring måttomvandling och olika mått.
Jag vet inte hur många gånger jag har sökt på fraser som, hur många dl är en cup, hur många gram är pound eller ounce och vi ska inte prata om hur mycket mjöl väger osv. Det finns otroligt många olika mått och när vi mer och mer läser recept som är från andra länder än Sverige så stöter vi allt oftare på nya mått som vi kanske inte kan lika väl som våra traditionella metriska mått. Den här tabellen är tänkt att försöka hjälpa till att omvandla vanliga mått som vi använder i recept och matlagning. Det kan saknas en del och om du upptäcker något som inte finns med så är det bara att säga till så lägger vi till det i vår måttomvandlingstabell.
Måttomvandlingstabell för matlagning och bakning
Viktmått
I tabellen nedan hittar du viktmått som du ofta använder vid bakning eller matlagning. Hur många gram är ett kilo osv.
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
kilogram | kg | 1 kg = 10 hg = 1000 g |
hektogram | hg | 1 hg = 100 g |
gram | g | 1 g = 0,01 hg = 0,001 kg |
Volymmått
I tabellen nedan hittar du volymmått som du ofta använder vid bakning eller matlagning. Hur många dl är en liter osv.
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml |
centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Utländska mått
Det finns många utländska mått och om du vill testa på utländska recept kan det vara bra att veta hur mycket ett utländskt mått är i våra svenska mått. Här nedan hittar du några vanliga utländska mått som du kan stöta på vid matlagning eller bakning. Här får du svar på hur många dl en cup är osv.
Typ | Namn | Samband |
---|---|---|
vikt | pound (lb) | 1 lb = 16 oz = 454g |
vikt | ounce (oz) | 1 oz = 28,35g |
längd | tum, inch (in) | 1 tum = 1 in = 2,54 cm |
amerikansk volym | fluid ounce | 1 fluid ounce = 2 msk |
amerikansk volym | liquid pint | 1 liquid pint = 4,7 dl |
amerikansk volym | dry pint | 1 dry pint = 5,5 dl |
amerikansk volym | cup | 1 (amerikansk) cup = 2,4 dl |
engelsk volym | pint | 1 (engelsk) pint = 5,7 dl |
engelsk volym | cup | 1 (engelsk) cup = 2,8 dl |
Måttomvandling – Viktmått och volymmått
Att veta hur mycket 1 dl mjöl väger, eller vikten på 1 dl flytande margarin kan förenkla en del hel vid bakningen och här nedan hittar du en del vikter för livsmedel.
Hur mycket väger mjöl?
Mjölsort | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g | 1 liter, ca g |
---|---|---|---|---|
Blandmjöl (2-4 sädesslag) | 50-55 | 7-9 | – | 500-550 |
Bovetemjöl | 60 | 9 | – | – |
Grahamsmjöl | 60 | 9 | – | 600-625 |
Kornmjöl | 50-55 | 7-8 | – | 475-500 |
Kruskakli | 20 | 3 | – | – |
Maizena | 55 | 8 | 3 | – |
Potatismjöl | 80 | 12 | 4 | – |
Rågmjöl, fint | 50-55 | 7-8 | – | 500-550 |
Rågsikt | 55-60 | 8-9 | – | 550-575 |
Vetekli | 35 | 5 | – | – |
Vetemjöl | 60 | 9 | 3 | 575-625 |
Hur mycket väger socker?
Sockersort | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Farinsocker | 70 | 10 | – |
Florsocker | 60 | 9 | – |
Honung | 120 | 18 | – |
Pärlsocker | 60 | 9 | – |
Sirap | 140 | 20 | – |
Strösocker | 85 | 12 | – |
Vaniljsocker | – | 8 | 3 |
Hur mycket väger matfett?
Matfett | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Ister (absolut rent matfett), smält | 85 | 12 | – |
Margarin och smör, fast | 95 | 15 | 5 |
Margarin och smör, smält | 90 | 13 | 4 |
Olja | 90 | 13 | 4 |
Vad väger mjölkprodukter?
Mjökprodukter liknar vatten rätt mycket och ligger runt vattnets vikt som är, 1 deciliter väger 100 g, 1 liter väger 1 kg.
Mjölkprodukt | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Keso | 100 | – | – |
Mjölkpulver | 50 | 7 | 2 |
Ost, riven | 35-40 | 5-6 | – |
Vad väger bakprodukter?
Bakprodukt | 1 dl, ca g | 1 msk, ca g | 1 tsk, ca g |
---|---|---|---|
Bakpulver, bikarbonat | – | 15 | 5 |
Havregryn | 35-40 | 5 | – |
Hasselnötskärnor | 65 | 10 | – |
Kakao | 40 | 6 | 2 |
Kokos, riven | 35 | 5 | |
Linfrö, hela | 65 | 10 | – |
Mandelspån | 25-35 | – | – |
Russin, kärnfria | 50-70 | 8-10 | – |
Sötmandel, bittermandel | 65 | 10 | – |
Salt | 125 | 19 | 6 |
Sojaprotein, pulver | 35 | 5 | – |
Ströbröd | 45-60 | 7 | – |
Valnötskärnor | 40 | – | – |
Ugnstemperatur
I Sverige mäter vi ugnstemperatur i grader Celsius (C) medan man i USA mäter man i grader Fahrenheit (F) vilket kan förvirra både amerikaner och oss svenskar. Men det finns ett rätt enkelt sätt att omvandla temperaturerna.
För att omvandla Celsius till Fahrenheit: Multiplicera antal Celsius med 9, dividera med 5 och lägg till 32 så får du ut antal Fahrenheit.
För att omvandla Fahrenheit till Celsius: Dra ifrån 32 från antal Fahrenheit, multiplicera med 5 och dividera med 9 så får du ut antal Celsius.
Ugnstemperatur i Celsius och Fahrenheit
Celsius | Fahrenheit |
---|---|
125 | 257 |
150 | 302 |
175 | 347 |
200 | 392 |
225 | 437 |
250 | 482 |
Tack, tack, tack för det här inlägget! Har räddat mig från mycket google-tid :)
Vad kul att höra! :) / Sebastian
Alla borde ha den här tabellen på sitt skafferi :)