Lussebullar

Vi gjorde lussebullar idag eller lussekatter om man så vill och satte igång julmusiken medan vi bakade för att locka fram julstämningen. Det lyckades och nu doftar hela lägenheten lussebullar och våra magar är överfulla av lussebullar. Receptet på lussebullarna är ett standardrecept som är väl beprövat under många år. Ger saftiga och goda lussebullar varje bakning!

Recept: Lussebullar

30-35 lussebullar

Ingredienser

  • 1 påse torrjäst el. 50 gram färsk jäst
  • 100 gram smör
  • 5 dl Åsens gammaldagsmjölk
  • 250 gram kvarg/kesella
  • 2 påsar saffran (1 gram totalt)
  • 2 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 15-16 dl vetemjöl
  • Russin
  • 1 ägg

Instruktioner

  1. Ta fram en stor bunke och häll ner torrjästen. Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölken. Värm blandningen tills den är 40-45 grader varm eller 37 grader om du har färsk jäst.
  2. Häll smörblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt nu socker, kvarg, saffran, salt och vetemjöl.
  3. Arbeta nu degen smidig så att den släpper från bunkens kanter.
  4. Låt degen jäsa under en bakduk i 45 minuter och ta sen upp degen på en arbetsbänk som du mjölar. Knåda degen ett par minuter och dela den sen i 30-35 bitar.
  5. Forma till lussebullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa 30 minuter. Efter jäsning pensla med ägg och grädda i ugnen i cirka 8 min på 200 grader.

67 betyg