Lussebullar
Vi gjorde lussebullar idag eller lussekatter om man så vill och satte igång julmusiken medan vi bakade för att locka fram julstämningen. Det lyckades och nu doftar hela lägenheten lussebullar och våra magar är överfulla av lussebullar. Receptet på lussebullarna är ett standardrecept som är väl beprövat under många år. Ger saftiga och goda lussebullar varje bakning!
Recept: Lussebullar
30-35 lussebullar
Ingredienser
- 1 påse torrjäst el. 50 gram färsk jäst
- 100 gram smör
- 5 dl Åsens gammaldagsmjölk
- 250 gram kvarg/kesella
- 2 påsar saffran (1 gram totalt)
- 2 dl socker
- ½ tsk salt
- 15-16 dl vetemjöl
- Russin
- 1 ägg
Instruktioner
- Ta fram en stor bunke och häll ner torrjästen. Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölken. Värm blandningen tills den är 40-45 grader varm eller 37 grader om du har färsk jäst.
- Häll smörblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt nu socker, kvarg, saffran, salt och vetemjöl.
- Arbeta nu degen smidig så att den släpper från bunkens kanter.
- Låt degen jäsa under en bakduk i 45 minuter och ta sen upp degen på en arbetsbänk som du mjölar. Knåda degen ett par minuter och dela den sen i 30-35 bitar.
- Forma till lussebullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa 30 minuter. Efter jäsning pensla med ägg och grädda i ugnen i cirka 8 min på 200 grader.
hur länge låter du bullarna jäsa efter att du har bakat ut dom?
Ojdå, det missade jag att skriva ut. Men runt 30 minuter. Har lagt till det nu, tack så mycket! :)
har nyss testat receptet och det blev jätte bra! :)
Det var kul att höra! Trevlig advent :)
Älskar lussebullar, men i år blir det annan variant hade jag tänkt :)
Ja, visst är det gott! Vad blir det för spännande variant i år då? :)
Fina bullar, men varför envisas med kesella, ta lite mer smör istället så blir det ännu bättre ochsaftigare. Trevlig advent.
Ewa
Hej Ewa!
Bra tips! Vi använder mest kvarg för att göra bullarna lite fettsnålare och så är det lite billigare för oss studenter :)
Trevlig advent!
Bakade igår 70 lussebullar med det här receptet och de blev hur goda som helst! Tog dock sojamjölk istället, men det gick lika bra :)