Ljust surdegsbröd
Jag har inte bakat så mycket surdegsbröd tidigare men har på sistone börjat experimentera mer och insett att det är en helt annan värld som uppenbarar sig. Man får ut så mycket mer smak med surdeg än med vanliga jästbröd. Jag är fortfarande nybörjare och har mycket att lära men idag testade jag att göra ett ljust surdegsbröd som blev riktigt gott. Jag har ofta dragit mig för surdegsbakandet på grund av tiden men när man väl har en rågsurdegsgrund som står i kylen så går det att fixa ihop det bra med vardagsbestyren. Den här gången drog jag igång en fördeg på kvällen och satte degen på morgonen innan jag sprang iväg på jobb, när jag kom hem var det bara att slänga in i ugnen och så hade man nygräddat surdegsbröd till kvällen. Underbart gott och saftigt!
Recept: Ljust surdegsbröd
Sammanfattning: Enkelt ljust surdegsbröd
Ingredienser
- Fördeg:
- 50 gram rågsurdegsgrund
- 2dl ljummet vatten
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl vetemjöl
- Deg:
- 6 dl ljummet vatten
- 900 gram (15-16 dl) vetemjöl
- 20 gram salt
Instruktioner
- På kvällen tar du cirka 50 gram rågsurdegsgrund från kylen och blanda med 2dl ljummet vatten, 1 dl rågmjöl och 1dl vetemjöl i en stor bunke Låt stå över natten, t.ex. ovanför kylen och låt det bubbla igång rejält.
- På morgonen ska det vara full aktivitet i din bunke. Blanda då i 6 dl ljummet vatten 900 gram vetemjöl och 20 gram salt. Gå till jobbet och gör din grej, när du kommer hem är degen färdigjäst och ska vara dubbel i storlek.
- Jag brukar inte knåda degen, det brukar bli bra resultat ändå. Häll över degen i två brödformar och sätt igång ugnen på 250 grader.
- Låt bröden jäsa runt en timme, sänk ugnen till 225 grader och grädda bröden i 30 minuter.
- Färdigt!
Lämna ett svar