Kebabsås
Hemmagjord kebabsås som smakar precis som på pizzerian, går det verkligen att göra hemma? Absolut, att göra egen kebabsås är superlätt och tar inte alls lång tid! Det finns nog lika många recept på kebabsås som det finns pizzerior, vårt recept är en hemmagjord variant som vi testade fram och som vi tyckte liknande vår favoritsås bäst. Receptet på vår kebabsås går snabbt att röra ihop och kan användas till både kebab, pizzor och sallader men även till andra rätter. Vi serverade kebabsåsen till en riktigt god kycklingkebab och bakade egna pitabröd vilket var otroligt uppskattat. Favoriten är dock kebabpizza med kebabsås, finns det något godare än det? Vi har också ett recept på hemmagjord kebab som är väldigt populärt och där kebabsåsen verkligen passar bra till!
Vi älskar verkligen kebabsås, och såserna behövs inte bara användas till kebab utan fungerar till massor av andra utsökta rätter också. I maj 2020 uppdaterade jag det här receptet med en ny variant på kebabsås som är mer vitlöksbaserad och som inte använder sambal olek eller chilisås, dvs. lite mildare också och som har mindre tomatsmak än den andra varianten. Du hittar båda recepten lite längre ned, jag rekommenderar båda två och brukar variera mellan båda. Ibland kan det vara gott att pressa ner lite färska citrusfrukter också, jag har provat med att pressa ner lite apelsin och det ger en härlig smak.
Fanta i hemmagjord kebabsås?
Många recept som jag har kommit över använder sig av Fanta i kebabsås, jag har testat men tycker att det blir lite för sött. Det går alldeles utmärkt att lägga till en skvätt Fanta i såsen, det ger lite sötma och apelsinsmak till såsen. Jag rekommenderar dock att du tar bort sockret i vårt recept om du använder Fanta i din kebabsås. Jag rekommenderar också att testa att pressa lite apelsinjuice och ha i kebabsåsen, blir riktigt gott det med och mindre socker!
Vilken är er favorit när det kommer till kebabsås?
Recept på hemmagjord Kebabsås
Sammanfattning: Hemmagjord kebabsås, recept på vitlökssås men också en vanlig mild kebabsås som har chilisås och sambal olek. Otroligt goda och enkla såser som passar perfekt till kebab, pizza och sallader. Passa på att gör din egna kebabsås hemma och imponera på familj och vänner!
Vad behövs för kebabsås?
- 3 dl turkisk yoghurt
- 2 msk majonäs
- 3 msk chilisås
- ½ tsk sambal olek
- 1 nypa socker
- 1 vitlöksklyfta
- Svartpeppar och Salt
Vitlökssås till kebab
- 3 dl turkisk yoghurt
- 2 msk majonäs
- 1 nypa socker
- 1 vitlöksklyfta
- Svartpeppar och Salt
- Toppa gärna med lite färsk mynta
Hur gör man kebabsås?
- Blanda ihop turkisk yoghurt och majonäs, vänd sedan ner chilisås och sambal olek. För vitlökssåsen skippar du sambal olek och chilisås.
- Pressa en vitlöksklyfta och rör ner.
- Smaka av med socker, svartpeppar och salt.
- Låt kebabsåsen stå kallt i kylen innan servering.
Färdigt på: 20 minuter
Antal portioner: 6
Mitt betyg
Jätte jätte god =D
Vad kul att höra! :)
vad är sambal olek för nåt?
Sambal är en sorts sås/pasta på chili som är vanlig i det asiatiska köket, och främst då i Indonesien, Surinam, Sri Lanka, Malaysia och på Filipinerna men även i Nederländerna (tack vare importerade influenser under kolonialtiden).
Sambal finns i många varianter, där Sambal Oelek (stavas även
ulek ), Sambal Badjak och Sambal Udang är några av de vanligaste
Passar utmärkt som den är ”vid sidan om” till maten, likväl som i grytor, såser, gratänger, dressingar mm, eller helt enkelt som alternativ till färsk chilli till det mesta, Nästan alltid innehåller Sambal fiskolja vilket kan göra det till en olämplig produkt för vegetarianer
Vilken typ av chilisås ska man använda? Det finns massor av olika sorter.
Det går utmärkt att göra kebabsås på alla olika chilisåser, smaka av så det inte blir för starkt bara.
Nam nam, vilken god sås. Hela familjen älskade den! :)
Vad kul att höra! :) / Sebastian & Stephanie
Jättegod! Hade ingen chilisås hemma, men det funkade alldeles utmärkt ändå.
Vad kul att höra, ja det fungerar nog precis lika bra utan chilisås! :) / Sebastian & Stephanie
Går att göra mjölkfri om man byter ut gräddfilen mo matlagnings-oatley, blir dock lite lösare men väldigt gott ändå.
Vilket bra tips, tack så mycket! / Sebastian
Vad kul att höra , jag ska prova och säga till hur det går !
Tack så jätte mycket om tips.
Vad kul, berätta gärna vad du tyckte om såsen sen!
Då jag inte hade chilisås, vitpeppar eller salladskrydda tog jag vad som fanns hemma: 1 tsk dragon, 2 tsk tacosås hot och mer svartpeppar.
Blev jätte gott!
Kul att höra, låter som en god variant! :)
Jättegott! Det bästa receptet på kebabsås som liknar den på pizzerian. Tack!
Denna kebabsås ska jag testa till pizzan i kväll, ska bli spännande.
Vad kul, hoppas kebabsåsen blev bra!
Blev lite för mkt yoghurtsmak på kebabsåsen för min smak, men absolut god ändå! Kanske testar gräddfil och creme fraiche nästa gång istället för yoghurten – eller tar 1dl yoghurt och 2dl gräddfil.
Denna sås blev riktigt bra! Lite stark dock, kunde knappt torka mig i svetthålet dagen efter. Tack!