Jordgubbsgalette
Det är högsäsong för jordgubbar här på Malta och i dagarna har det blivit ett par timmars bakande med just jordgubbar. En ny favorit seglade upp på min favoritlista över efterrätter/pajer nämligen en rustik Jordgubbsgalette fylld med härliga sommarsmaker som gifter sig i munnen. Dessutom är det en otroligt dekorativ paj om jag får säga det själv. Snabbt och väldigt enkelt att baka ihop. Tog mig runt 1,5h totalt tid där 1 timme var på grund av att degen behövdes kylas ner lite. En perfekt paj att njuta av en sen sommarkväll, servera gärna pajen varm med lite vaniljglass!
Recept: Jordgubbsgalette
Sammanfattning: En ny favoritefterrätt, jordgubbsgalette! Så enkelt, dekorativt och underbart gott. Passar perfekt som efterrätt men en skopa vaniljglass till.
Ingredienser
- 3 dl mjöl
- 1 msk strösocker
- 1/4 tsk salt
- 150 gram smör
- 3 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 200 gram jordgubbar
- Skal och juice från 1/2 citron
- 3 msk strösocker
- 1-2 msk potatismjöl
- 1 ägg
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 3-4 msk mandelspån
Instruktioner
- Börja med att blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke. Skiva smöret och nyp ihop med mjölet tills du får en smulig massa. Tillsätt sedan det kalla vattnet, 1 msk åt gången. Rör ihop tills du får ihop degen och den känns smidig. Forma degen till en kula, tryck till på lite plastfolie och lägg i kylen en stund. Cirka 1 timme.
- Ta fram dagen och låt den värmas upp några minuter innan du kavlar ut den på en mjölad yta. Degen ska vara virka 1/2 cm tjock. Lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Rör ihop skivade jordgubbar, citronskal, juice, socker och potatismjöl samt vaniljsocker i en skål. Låt stå cirka 10 minuter.
- Lägg sedan jordgubbarna på degen, tänk på att lämna cirka 3-4 cm avstånd till degkanten så att du kan vika upp degen senare.
- Vik nu upp degen över jordgubbarna och tryck försiktigt till.
- Pensla degen med ett vispat ägg och strö över lite mandel och strösocker.
- Grädda i 35 minuter i 200 grader.
Färdigt på: 35 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Lämna ett svar