Italiensk lasagne
Italiensk lasagne när den är som bäst, krämig, smakrik och fylld av härlig ost och köttfärssås. Enkelt att göra eftersom det sköter sig själv i ugnen. Ett perfekt mål när det gäller middag eller lunch till hela familjen! Lasagnerecept brukar variera kraftigt och det är inte ofta man ser ett recept som är liknande. Det är många som spetsar med sina egna ingredienser. Jag försökte köra på ett hyfsat klassiskt recept som följt med ett par år. Har du någon favoritingrediens till din lasagne?
Recept: Italiensk lasagne
Sammanfattning: En riktigt god italiensk lasagne fylld med krämig ost och en härligt smakrik köttfärssås. Njut av en traditionell rätt som får dig att drömma om Italien!
Ingredienser
- Lasagneplattor
- 500 gram köttfärs
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl röd vin
- 1/4 gul lök
- 1 tesked oregano
- 1/2 hand färsk basilika
- 600 gram krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- Olivolja
- Parmesan
- Salt & peppar
- Bechamel:
- 7 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 100 gram smör
- 1 dl vetemjöl
- 100 gram parmesan
- Lite muskot
- Svarpeppar & salt
- Mozzarella & basilika till garnering
Instruktioner
- Börja koka köttfärssås genom att hacka gul lök och vitlök fint, stek upp löken samt köttfärs i olivolja och tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, örter, salt och peppar. Avsluta med att hälla i lite röd vin och låt puttra i cirka 20 minuter.
- Smält smöret och häll i mjölet. Stek upp lite lätt. Häll försiktigt på mjölk och grädde under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Smaka av med svartpeppar, salt och muskot.
- Sätt ugnen på 200 grader, strö ut lite tomatsås på botten av en ugnsform. Lägg på lasagneplattor och varva de olika lagren med köttfärsås och bechamelsås med riven parmesan ovanpå tills du börjar nå toppen av formen. Avsluta med ett kombinerat lager med köttfärssås och bechamelsås och strö sedan över mozzarella och basilika. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Färdigt på: 25 minuter
Antal portioner: 4
Mitt betyg
Hej
Jag har märkt att du använder väldigt lite lök,vad beror det på? Tycker du inte om lök eller inte tål?
Jag vill dela ett lasagne recept som jag har gjort i åratal,enligt mig ingen kan slå den. Tror hemligheten är att man kokar bolognesen 1 timme.
Bolognese:
500 g kalvfärs eller nötfärs
2 msk smör till stekning.
1 stor gul lök
2 morot
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl vitt vin el matlagningsvin
400 ml passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
2 tsk strösocker
2 köttbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Bechamelsås:
4 msk smör ta mindre fett
5 msk vetemjöl
7,5 dl mjölk
½ tsk salt
Svartpeppar och ganska mycket riven muskot
Till lasagnen:
Jag användde parmigiano reggiano lagrad 22 mån
Man steker köttfärsen för sig och steker lök morot i småbitar,man kan även ta en selleristjälk i små bitar. Sen häll i köttfärsen och alla ingredienser,låt putta 1 tim rör då och då.
Bechamel såsen värmer jag mjölken,fräser mjölet i brynt smöret häller varma mjölken rör som galning. Puttra 4 min smaka av.
Montering börjar med bolognese sen plattor bolognese bechamel riven parmesan osv
Grädda 200 grader 30 min,brukar alltid ha torkade lasagne plattor
Hej Gülay,
Stort tack för receptet, låter riktigt gott. Ska absolut testas i framtiden! :)
Gällande lök, du har nog rätt i att jag generellt använder mindre lök. Är nog mest en smaksak :)
Tack återigen, uppskattas väldigt mycket!