Gnocchi med tomatsås och basilika

Gnocchi med tomatsås och basilika är en väldigt härlig och enkel italiensk pasta som verkligen hör hemma bland klassikerna. För dig som inte ätit gnocchi innan så är det en slags pasta som bakas på potatis vilket gör att de skiljer sig lite från den vanliga pastan. Det är väldigt enkelt att baka din egna gnocchi men även om du köper färsk på butik så smakar det nästan lika bra. Om du bakar egen gnocchi så är det perfekt att frysa in och använda vid ett senare tillfälle så passa på att göra en stor sats!

Gnocchi med tomatsås och basilika

Recept: Gnocchi med tomatsås och basilika

Sammanfattning: Gnocchi med tomatsås och basilika är en smakrik klassisk italiensk pasta som passar perfekt till middag eller lunch.

Ingredienser

Gnocchi med tomatsås

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • 1,5 kg mjölig potatis

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • Färsk basilika samt lite oregano & timjan
  • 1 Vitlöksklyfta & 1/4 Gul lök
  • Salt & Peppar
  • 100 gram Mozzarella & parmesan
  • 1 tsk socker
  • 100 gram grovt hackade körsbärstomater

Instruktioner

  1. Börja med att baka din gnocchi genom att koka din mjöliga potatis. Krossa i en potatispress. Blanda sedan potatisen med ägg, salt och till sist mjölet och blanda ihop till en smidig och fast deg.
  2. Dela din deg i cirka 10 bollar och rulla till längder i samma tjocklek som ett finger. Skär sedan längderna i cirka 3-4 cm långa bitar och tryck lätt med en gaffel så du får ett fint mönster.
  3. Koka i sjudande saltat vatten under cirka 2 minuter men frys gärna in hälften eftersom det är en stor sats.
  4. Under tiden kan du koka din tomtsås genom att hacka lök och vitlök fint. Fräs snabbt i olivolja och tillsätt de krossade tomaterna och dina hackade körsbärstomater. Tillsätt salt, lite socker, peppar och basilika och låt såsen puttra under cirka 15 minuter.
  5. Tillsätt din gnocchi, din ost och koka upp under 5 minuter.

Färdigt på: 30 minuter

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


10 betyg