Citrontarte
Pajer hör sommaren till tycker vi och även om rabarberpaj och äppelpaj är svenska favoriter så tycker vi att citrontarte är en riktigt somrig paj med sin friska smak som tar sig in på vår topplista. Det är en enkel paj som man fyller med citronkräm och om man vill kan man garnera med jordgubbar för att bryta av lite. Riktigt gott!
Recept: Citrontarte
Sammanfattning: En somrig paj med citronkräm som fyllning
Ingredienser
- Pajdeg:
- 150 g kallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 0.5 dl florsocker
- 1 st ägg
- Citronkräm:
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- Saft och finrivet skal från 1 citron
- 50 g smör
Instruktioner
- Pajdeg:
- Börja med att blanda ihop smör, mjöl och florsockret. När det är en massa så häller du i ägget och knåda ihop degen. Tillsätt lite vatten om det skulle vara för torrt.
- Tryck sedan ut degen i 4 portionsformer och grädda på 175 grader i cirka 10 minuter.
- Låt svalna.
- Citronkräm:
- Rör ihop socker, ägg, citronsaft och skal i en skål som tål värme. Sätt den sedan på en kastrull och koka upp vattnet. Vispa hela tiden tills krämen tjocknar rejält.
- Ta av från värmen när den tjocknat och rör ner smöret som du delat i bitar. Rör tills allt smör har smällt.
- Låt svalna lite och häll sedan upp citronkrämen i dina pajformer.
- Servera!
Färdigt på: 40 minuter
Antal portioner: 4
Hej
Kan man göra den i en storform istället för 4 småformar?
Hej!
Det fungerar utmärkt, kanske att du behöver lite mer deg eller citronkräm men det borde nog räcka.