Citronrutor
Citronrutor är en av mina absoluta favoriter när det kommer till kakor. Den härligt friska smaken i kombination med den sötsyrliga smakkombinationen från citronen gör det till en väldigt somrig kaka. Att sitta i trädgården en ljummen kväll och avsluta dagen med en frisk och härlig citronruta kan vara ett av mina bästa sommarminnen. Citronrutor går väldigt snabbt att göra, de är klara på under 25 minuter plus lite extra tid för att svalna och för dekorering. Jag brukar alltid toppa med en liten jordgubbe och lite florsocker för att förhöja smakupplevelsen ännu mer.
Recept: Citronrutor
Sammanfattning: Citronrutor är en otrolig god och enkel kaka som är härligt frisk och sötsur. Passar perfekt till fika på ljumna sommarkvällar.
Ingredienser
Botten till citronrutor
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 msk socker
- 1 krm salt
- 125 gram smör
Citronrutornas fyllning
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 1/2 dl vetemjöl
- 2 krm vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
- Citronskal från 1 stor citron alt. 2 små
- 1 dl färskpressad juice från citron
- Florsocker
- Jordgubbar för dekoration
Instruktioner
- Börja med att starta din ugn på 200 grader. Klä sedan en ugnsform runt 20×20 cm med bakplåtspapper. Låt det gå upp lite över kanterna så att fyllningen täcks också.
- Ta fram en bunke och blanda ihop mjöl, socker, salt och smör enligt ingredienserna för botten.
- Tryck ut degen när den blivit smidig och fördela över hela ugnsformen. Grädda på 200 grader i 20 minuter
- Under tiden kan vi göra fyllningen till citronrutorna. Blanda ihop ägg, socker och rör sedan ner mjöl samt vaniljessensen. Slutligen river du i citronskalet och pressar ner citronjuicen.
- Slå på fyllningen över botten som nu är färdiggräddad och grädda ytterligare 10 minuter tills fyllningen har tjocknat till men ändå har lite kladdighet kvar. Ta ut och svalna, skär upp citronrutorna, pudra lite florsocker och toppa med en söt jordgubbe.
.
Färdigt på: 30 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Lämna ett svar