Citronpaj
Citronpaj är en riktigt härlig, frisk och somrig paj och som ni vet så älskar jag citrusfrukter. Just citroner är en favorit och denna pajen är helt gudomligt god och fylld med härlig citronsaft! Citronpajen består av ett mördegsskal fyllt med lemon curd eller citronkräm som man nog bäst översätter det till svenska. Pajen serveras bäst med lite lätt vispad grädde eller vaniljglass.
Recept: Citronpaj
Ingredienser
- Mördeg:
- 125g rumstemperat smör
- 3/4 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk kallt vatten
- Lemon curd:
- 50g smör
- Saft från 2 citroner
- Skal från 2 citroner
- 1 1/4 dl vispgrädde
- ½ dl strösocker
- 2 ägg
Instruktioner
- Mördeg:
- Blanda vetemjölet med sockret och tärna ner smöret.
- Nyp ihop till en smulig deg och tillsätt sedan vattnet.
- Tryck ihop till en deg och tryck sedan ut den i en pajform.
- Ställ kallt i minst 30min.
- Nagga den med en gaffel och grädda den sedan i 200º i ca 10min.
- Lemon curd:
- Riv ner smöret i en kastrull och tillsätt sockret. Rör om tills det har blandats väl och är mjukt.
- Knäck i äggen och tillsätt saften och skalet från 2 citroner.
- Vispa i vispgrädden och värm citronblandningen över ett vattenbad.
- När krämen börjar tjockna häller du ut det över pajskalet.
- Grädda i 150º i ca 15-20min.
- Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Hur ska smöret delas upp i mördeg och fyllning? Hade 125g i båda, men degen typ smälte i ugnen och fyllningen stelnade aldrig.. Mer mjöl i degen iaf kanske?
Den misslyckade pajen blev dock en topping på vaniljglass som var hur god som helst!
Hej Jonathan,
Ja, det verkar ha smugit in något fel, ber om ursäkt för det. Tror det ska vara runt 50 gram smör i fyllningen och 125 gram i degen. Ska försöka leta rätt på en kopia på receptet, alternativt laga om det så det blir rätt. Tur att det gick bra till vaniljglassen iaf. Trevlig helg! :)