Citron- och blåbärspaj med maräng
Sommaren närmar sig med stormsteg och snart kryper temperaturen upp och förbi 30 grader. Vad passar bättre än en riktigt fräsch och somrig Citron- och blåbärspaj med maräng för att svalka sig de varma sommardagarna. Marängtoppingen gör sig dessutom otroligt fint som topping med lite gyllenbruna färgskiftningar.
Recept: Citron- och blåbärspaj med maräng
Sammanfattning: En somrig och fräsch Citron- och blåbärspaj med maräng som passar utmärkt för att svalka sig under de varma sommardagarna.
Ingredienser
- Pajdeg: 1 1/2 dl socker
- 150 g smör eller margarin
- Saft och rivet skal av 2 citroner
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 150 gram blåbär
- Maräng
- 3 äggvitor
- 4 msk socker
Instruktioner
- Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smör tills du får en grynig massa.
- Tillsätt det kalla vattnet och arbeta ihop tills du får en smidig deg. Platta till degen lite och låt dra sig i kylen under 1 timme.
- Medan du väntar på degen kan du starta ugnen på 200°C.
- Platta ut degen med en kavel och lägg i en pajform som har en diameter på cirka 20 cm. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt fyllningen sjuda upp under vispningen tills den börjar tjockna och likna en kräm. Sätt kastrullen sedan i lite kallt vatten så att den kyls ner snabbt. Vispa tills kall och häll i pajskalet. Toppa med färska blåbär.
- Höj nu ugnen till 250°C.
- Maräng: Vispa äggvitorna tills du får ett hårt skum, tillsätt lite socker i taget. Du ska kunna vända på skålen utan att marängen trillar ut.
- Spritsa marängen på toppen av pajen och grädda i ugnen i cirka 2-3 minuter eller tills du börjar se färgskiftningar i marängen. Ta ut och låt svalna i kylen.
Färdigt på: 35 minuter
Portioner: 12
Hej!
I receptet står inte hur mycket mjöl går i pajdegen.