Blåbärsbullar
Blåbärsbullar är något jag är uppvuxen med, eftersom vi har så nära till skogen och blåbärsbuskar. I dag gjorde jag två olika sorters fyllningar, en med kanelbullsfyllning och en med vaniljkrämsfyllning. Det är så gott att man kan äta 3st på raken!
Recept: Blåbärsbullar
Ingredienser
Vetedeg:
- ½ tsk malen kardemumma
- 3 dl mjölk
- 2 dl strösocker
- 1 ägg
- 50g jäst för söta degar
- en nypa salt
- 175g mjukt smör
- ca 11 dl vetemjöl
Kanelbullsfyllning:
- 75g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1-2 msk kanel
Vaniljkrämsfyllning:
- 2 dl mjölk
- 5 msk marsánpulver
Blåbären:
- 250g blåbär
- 2 msk florsocker
- 2 msk potatismjöl
Till pensling:
- 1 ägg
Instruktioner
- Vetedeg: Värm upp mjölken tillsammans med kardemumman, tills den är fingervarm (37º)
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölken, smöret, strösockret, saltet och ägget.
- Vänd i lite vetemjöl i taget och låt sedan degen få jäsa under bakduk i 45min.
- Dela sedan degen i två delar och kavla ut varje deg till en rektangel.
- Fyllning: Blanda alla ingredienserna till kanelbullsfyllningen samt till vaniljkrämsfyllning. Låt stå i 10min.
- Bred på kanelbullsfyllningen på en och vaniljkrämsfyllningen på en.
- Blåbären: Blanda blåbären med sockret och potatismjöljet. Fördela sedan blåbären jämnt över degarna och rulla ihop dem.
- Skär dem i 2cm bitar och lägg dem i bakformar, låt jäsa i cirka 45 minuter tills de har dubblat sin storlek. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i 10-15min i 200º
Ska inte blåbärsbullarna läsa efter att jag fyllt dem??
Hejsan!
Ber om ursäkt för det. Men visst ska de jäsa, cirka 40-45 minuter. Tack för att du uppmärksammade det!
Jäsa menade jag så klart:-)