Blåbärsbröd
Att testa på nya smaksättningar på bröd är något jag verkligen gillar. Idag blev det ett blåbärsbröd som passar perfekt till frukost, syrligheten från blåbären passar alldeles utmärkt med till exempel cream cheese/philadelphiaost. Blåbären i brödet gör det även lite saftigare och även om det är lite annorlunda i ett matbröd så gillar jag verkligen det. Jag har gjort blåbärsscones tidigare och det var även en favorit.
Recept: Blåbärsbröd
Sammanfattning: Ett härligt och saftigt blåbärsbröd som passar utmärkt till både frukost och mellanmål
Ingredienser
- 25 gram jäst / 2 tsk torrjäst
- 3 dl vatten
- 2 msk Olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 dl rågmjöl
- 6 dl vetemjöl special
- 100 gram fryst blåbär
Instruktioner
- Du kan börja med att smula ner jästen i en bunke. Har du torrjäst blandar du ut det i mjölet istället. Tillsätt 37-40 gradigt vatten och rör så att jästen löses upp.
- Tillsätt olivoljan och salt.
- Rör ner rågmjöl och nästan allt vetemjöl och knåda degen i 10-15 minuter tills du fått en smidig deg. Sista 30 sekunderna kan du försiktigt röra ner blåbären. Rör du för mycket får du ett lila bröd så blanda bara försiktigt.
- Låt brödet sedan jäsa 45 minuter under en bakduk.
- Arbeta degen lite lätt och lägg i brödform. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
- Låt svalna och servera med lite cream cheese och njut!
Färdigt på: 1 timme 30 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Lämna ett svar