Äppelpiroger med kanel
Sommarvärmen är äntligen här och vad passar då bättre än ett recept på smarriga äppelpiroger med kanel. Vi tog med några till stranden i helgen och hade som mellanmål vilket blev supergott men det fungerar lika bra som en somrig efterrätt. Serveras med fördel med lite kall vaniljglass.
Recept: Äpplepiroger med kanel
Sammanfattning: Goda efterrättspiroger fyllda med äpplen och kanel
Ingredienser
- Mördeg
- 150g kallt smör
- 0.5 dl florsocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning
- 2 st granny smith äpplen
- 1 msk smör
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk socker
- Ägg till pensling
Instruktioner
- Tärna smöret och nyp ihop med florsockret och vete mjölet. Det ska bli en grynig massa.
- Tillsätt sedan ägget och vattnet. Arbeta så degen precis går ihop.
- Lägg degen i plastfolie och ställ i kylen i 30min.
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i små tärningsbitar.
- Häll i stekpannan och strö över kanel och socker.
- Stek mjuka på svag värme och rör om då och då.
- Ställ åt sidan när dem är klara.
- Dela degen i två delar och kavla ut dem.
- Dela så du får 6st cirklar eller trianglar på varje deg.
- Lägg äpplena i mitten av degen och lägg en annan degbit över som lock.
- Tryck ner kanterna och lägg pirogen på ett bakplåtspapper.
- Gör 6st piroger och hetta upp ugnen på 225.
- Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda i ca 20min i mitten av ugnen.
- Servera tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Färdigt på: 20 minuter
Lämna ett svar