Apelsinkaka
Apelsinkaka är en av mina favoriter när det kommer till mjuka kakor. En liten hint av apelsin lyfter verkligen smaken på kakan. Toppa med lite härlig glasyr och ni har en perfekt sockerkaka till fikat. Man kan även ringla över lite smält choklad, blir suveränt gott.
Nedanför hittar du det fantastiskt enkla receptet på den här saftiga apelsinkakan!
Recept: Apelsinkaka
Sammanfattning: Apelsinkaka är en favorit till fikat. En liten touch av apelsin lyfter verkligen sockerkakan och toppat med lite härlig glasyr kan det inte bli bättre.
Ingredienser
Apelsinkaka
- 3 st ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 gram smör
- 1 dl mjölk
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 apelsin
- Glasyr:
- 4 dl florsocker
- 2 msk vatten
- 5 droppar citronsaft eller ättika
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en sockerkaksform. Ta fram en bunke och vispa ägg, socker och vaniljsocker tills du får en vit och pösig smet.
- Smält smöret i en kastrull och rör sedan i mjölken, låt svalna lite och blanda sedan ner i äggsmeten.
- Riv av skalet från apelsinen och pressa sedan ur juicen ur apelsinen. Blanda ner i äggsmeten.
- Vänd ner vetemjöl, bakpulver och salt i äggsmeten. Vänd ner det försiktigt.
- Häll ner smeten i sockerkaksformen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter. Använd en provsticka för att kolla så att kakan inte är kladdig i mitten.
- Låt svalna och vänd upp på ett fat.
- Blanda ihop florsocker, vatten och citronsaft. Ringla över sockerkakan och låt stelna.
Färdigt på: 45 minuter
Antal portioner: 8
Mitt betyg
Lämna ett svar