Vaniljbullar

Vaniljbullar

Vaniljbullar är en riktig svensk klassiker som brukar vara väldigt uppskattade av både vuxna och barn. De går också under namnen solbullar, solskensbullar och seglarbullar eller om man så vill, vaniljbullar. Nedan hittar du ett enkelt recept som ger dig saftiga vaniljbullar. Otroligt goda och absolut en av mina favoriter! Om du inte vill göra din egna vaniljkräm så går det också alldeles utmärkt att använda en färdigköpt mix men det är jätteenkelt att göra egen så ge det ett försök!

Recept: Vaniljbullar

Sammanfattning: Otroligt goda och enkla vaniljbullar fyllda med en härligt vaniljkräm.

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 gram smör
  • 1 ägg 
  • 12 dl vetemjöl 
  • 10 gram grovmalen kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 gram jäst

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 40 gram smör

Instruktioner

  1. Vaniljkräm: Börja med att dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Koka upp mjölk, frön, stång.
  2. Vispa sedan strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Slå sedan på mjölken under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm på låg värme tills det tjocknar under omrörning. Tillsätt lite smör som du låter smälta och låt svalna.
  3. Vaniljbullar: Värm mjölk tills den är ljummen och rör ner kardemumma.
  4. I en bunke kan du blanda ihop mjölk, socker, salt, smör och ägg. Smöret ska vara skuret i små bitar så att det lätt går att blanda.Rör tills det har blandats ihop.
  5. Blanda ner mjöl, lite i taget och knåda i 10-15 minuter tills du har en smidig deg.
  6. Jäs sedan i 45 minuter.
  7. Nu kan du också starta ugnen, 200 grader om du har varmluft, annars 225.
  8. Dela nu degen i 16 lika stora bitar och rulla ihop till 16 st bullar. Platta till och låt jäsa under duk i 45 minuter till.
  9. Häll vaniljkrämen i en spritspåse och fyll varje bulle med vaniljkräm.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-8 minuter tills de fått en gyllene färg. Pensla med smält smör och rulla i strösocker.

Färdigt på: 120 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


30 betyg

Bakverk Recept