Shakshuka med grekisk yoghurt och mynta
Shakshuka är en vegetarisk frukost eller brunchrätt från Mellanöstern och Nordafrika som verkligen är en av mina absoluta favoriter. Den är inte bara visuellt vacker utan också otroligt smakrik och enkel att göra. Du behöver tomater, ägg, lite kryddor och örter som du kokar ihop, sedan kokar du bara äggen i såsen och serverar med lite rostat bröd. En perfekt rätt att dela på med familj eller vänner! Det passar också alldeles utmärkt som en middag även jag nästan alltid gör den till brunch eller frukost.
Recept på Shakshuka med grekisk yoghurt och mynta
Sammanfattning: Shakshuka med grekisk yoghurt och mynta, en otroligt god rätt som passar perfekt för hela familjen eller en grupp vänner att dela på. Både som frukost, brunch eller middag.
Vad behöver man för shakshuka?
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk kumminfrön
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 3 msk olivolja
- Salt & peppar
- 3-4 ägg beroende på storlek på stekpanna
- 1 dl grekisk yoghurt
- Färsk mynta
- 1 burk krossade tomater
- 10 körsbärstomater
- Ett par skivor Surdegsbröd
Hur gör man shakshuka?
- Börja med att krossa kummin- och korianderfrön i en mortel.
- Skiva 2 vitlöksklyftor tunt, gul lök och paprika grovt.
- Hetta upp en stekpanna med olivoljan och stek kummin,koriander, vitlök, gul lök och paprika tills det fått en fin färg utan att bränna.
- Dela körsbärstomaterna på mitten och rör ner. Nu kan du också röra ner de krossade tomaterna.
- Låt sjuda på medelhög värme i cirka 20 minuter.
- Sänk till låg värme. Nu kan du göra en grop med en slev för varje ägg. Knäck ägget lätt och låt sjuda i cirka 7-10 minuter tills vitan är kokt men gulan är krämig. Har du ett lock kan du lägga det på, det hjälper äggen att kokas.
- Dekorera med lite grekisk yoghurt och mynta.
- Servera med rostat bröd och njut av en riktigt god shakshuka!
Färdigt på: 30 minuter
Antal portioner: 4
Mitt betyg
Lämna ett svar