Saftiga lussekatter
Lussekatter eller lussebullar om man så vill är ett svenskt bakverk som är väldigt starkt förknippat med luciafirandet. Personligen så älskar jag verkligen lussekatter, när jag bakar en sats så hade jag utan problem kunnat äta upp alla lussekatter på en helg. Jag kommer ge mina tips för riktigt saftiga och smakrika lussekatter i det här inlägget och så klart mitt bästa recept på lussekatter.
Tips för smakrika och saftiga lussekatter / lussebullar
- Köp hel saffran och inte mald, du får ut så mycket mer smak om du köper hel saffran som du helt enkelt finfördelar i en mortel.
- Ett populärt tips är även att lägga saffran i cognac och socker för att dra ut så mycket smak som möjligt ur saffranen, ett bra tips som jag själv testat ett par gånger med lyckat resultat. Runt 1 msk cognac och strö på lite socker och låt stå 30-40 minuter innan bakning.
- Lägg russin i vatten i cirka 30 minuter så att de inte drar åt sig vätska från degen. Tänk på att sila bort allt vatten innan.
- Använd inte för mycket mjöl, det är okej att degen är lös, inte alldeles för kladdig men det är helt okej att degen är lite lös.
- Använd smör, absolut inte margarin och smält inte smöret utan använd rumstempererat smör.
- Knåda degen tillräckligt länge, det är något som många slarvar med och som är otroligt viktigt för slutresultatet.
Recept: Saftiga lussekatter / lussebullar
Sammanfattning: En recept på otroligt saftiga lussekatter eller lussebullar om man så vill. Enkelt att baka och ett absolut måste till Lucia- och julfirandet!
Ingredienser
- ca 800 gram (ca 13-14 dl) vetemjöl
- 200 gram smör
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst för söta degar
- 1 g saffran motsv. 2 paket
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- 1 ägg till pensling
- Russin till garnering
- Ev. cognac/rom
Instruktioner
- Börja med att stöta saffranet med en sockerbit i en mortel och häll över 1 msk rom eller cognac. Du kan använda ljummet vatten om du inte vill ha alkohol.
- Låt det stå och dra i cirka 30 minuter, du kan även lägga russinen i blöt i lite vatten medan saffranet står och drar sig. Glöm inte att torka av vattnet från russinen.
- Under tiden kan du finfördela jästen i en bunke, lös upp med lite mjölk, cirka 1 dl. Värm upp resterande mjölk till 37 grader och slå den över jästblandningen och rör om.
- Smöret du nu ska tillsätta måste verkligen vara rumstempererat annars blir det knepigt att få in det i degen. Häll ner smöret som du finfördelat tillsammans med salt, socker och saffransblandningen.
- Börja nu arbeta in mjölet, lite i taget tills degen börjar bli smidig. Tillsätt inte allt mjöl om det inte behövs. När degen börjar bli smidig och är knådbar räcker det, det är okej om degen är lite lös men den ska inte vara för kladdig.
- Knåda nu degen i cirka 10 minuter för hand eller maskin. Låt sedan jäsa under bakduk i 50 minuter.
- Ta fram den jästa degen och dela den i cirka 30-35 st längder, rulla lussebullarna genom att rulla ändarna på längderna mot varsitt håll så att en S-form skapas.
- Lägg lussekatterna på bakplåtsklädda plåtar och jäs 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader, garnera de jästa bullarna med russin. Tänk på att torka bort vattnet från russinen.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen.
- Låt svalna på galler under en bakduk.
Färdigt på: 120 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Lämna ett svar