Koka potatis – stor guide till potatis

Somrig potatissalladAtt koka potatis kan verka väldigt lätt men det finns ändå lite riktlinjer att följa för att få den perfekta potatisen. Som med andra livsmedel med stärkelse så gäller det att koka potatisen korrekt tid, inte för länge och inte för kort tid utan man måste använda en sticka för att hela tiden ha koll på hur hård eller mjuk potatisen är.

Hur kokar man potatis

Det finns en del tips på vad man kan göra för att få bättre potatis när du kokar den.

  1. Försök välja jämnstora potatisar, skulle potatisarna ha en stor storleksskillnad är det bättre att dela potatisen tills du får samma storlek.
  2. Koka potatisen i saltat vatten, vi pratar runt 1-2 tsk salt per liter vatten. Det ska vara salt!
  3. Ha tillräckligt med vatten så att all potatis täcks av vatten. Koka upp vatten snabbt och sjud under lock tills konsistensen är mjuk. Skulle du vilja vara riktigt noggrann kan du använda en termometer. Potatis brukar vara klar vid 94-96 grader. Färsk potatis blir klar lite tidigare än så.

Ska jag lägga i potatisen i kallt eller kokande vatten?

Den eviga frågan, ska du lägga i potatisen innan du kokar upp vattnet eller ska du lägga i potatisen när vattnet kokar? Personligen så tycker jag att man ska antingen koka upp vattnet snabbt om du lägger i den i kallt vatten. Men bäst är om du lägger den i kokande vatten eftersom desto snabbare du når upp till 50-60 grader desto mer C-vitamin behålls i potatisen och dessutom så leder potatis värme dåligt och det kan lätt bli så att potatisen blir hård inuti och kokas sönder om det tar för lång tid att koka upp. Se därför till att potatisen snabbt når 50-60 grader så att kärnan mjuknar och att du behåller så mycket smak som möjligt!

Guide till olika potatisar

Det finns hundratals olika potatissorter, vad är skillnaden och vilken potatis ska man använda till vad?

Mjölig potatis

Mjölig potatis är perfekt till pressad potatis, potatismos, gratänger och liknande rätter. Mjölig potatis har ett torrt och lite mjöligt kött som faller sönder lätt vilket gör det perfekt till mos etc. Den vanligaste potatissorten som är mjölig är King Edward, den har ett lite rött skal och ett gulvitt kött som används flitigt i de svenska hushållen.

Fastpotatis

Fastpotatis brukar ha ett gult kött men kan även vara lite ljusgult. Några av de vanligaste fasta potatisarna är Asterix, Bintje och Sava som lämpar sig perfekt till kokning, pommes frites, klyftpotatis och potatissallad där man vill ha en lite fastare potatis som inte trillar sönder som den mjöliga potatisen hade gjort.

Färskpotatis

Vem älskar inte färskpotatis? Den här fantastiska sommarpotatisen som verkligen andas och smakar sommar. Den har ett tunt skal och är riktigt saftig eftersom den har ett högt vatteninnehåll. Solist är en vanlig färskpotatis i Sverige men även Minerva förekommer flitigt i de svenska potatisfälten. Färskpotatis äts ofta till midsommar och passar utmärkt att äta som de är med lite smör och örter men passar utmärkt i både potatissallad och att ugnsbaka. Kallas även nypotatis av många.

Mandelpotatis

Mandelpotatis används kanske inte lika ofta som övriga potatisar i de svenska köken men är ändå en riktigt god potatis. Om jag minns rätt så är den här potatisen inte lika vanlig i mina hemtrakter, läs Skåne utan odlas mer uppåt i landet. Den är riktigt god och har en bra smak som passar perfekt till fisk.

Hur säger man potatis på olika språk?

Skulle du ut och resa kan det vara bra att veta hur man säger potatis på olika språk.

  • Patata (Spanska och italienska)
  • Batata (Portugisiska)
  • Aardappel (Holländska)
  • Potato (Engelska)
  • Kartoffel (Tyska)

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.