Frallor – recept på saftiga och luftiga frallor till frukost
Frallor är en av mina favoritbullar till frukost som jag inte kan få nog av. Det här receptet ger dig saftiga och luftiga frallor som går riktigt snabbt att baka ihop. Om du vill ha enkla frallor så är det här receptet perfekt för dig. Vill du lägga på lite frön på toppen så går det utmärkt, det går även utmärkt att lägga till oliver och andra smaksättningar i bullen. Jag brukar baka en stor sats och frysa in och det här receptet ger cirka 12 luftiga frallor så dubbla gärna receptet om ni har ett stort hushåll och vill ha många bullar till frukosten. Det går även utmärkt att strö över lite riven ost på frallorna, ger en extra god smak!
Det går utmärkt att baka frallor med både torrjäst och färsk jäst!
Recept: Enkla, luftiga och snabba frallor
Sammanfattning: Frallor är den perfekta frukostbullen som finns. Det går snabbt att göra, de är saftiga, luftiga bullar och passar perfekt till alla pålägg. Frallor är perfekt till helgfrukosten eller att frysa in för veckans frukost. Frallorna passar även utmärkt med ost på toppen, så kallade ostfrallor. Det här receptet ger dig en snabb metod för att baka frallor som fungerar fint att frysa in eller att servera direkt från ugnen.
Ingredienser
Enkla, luftiga och snabba frallor
- 6-7 dl vetemjöl
- 1 uppvispat ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 2 tsk torrjäst eller 25 gram färsk jäst
- 2,5 dl ljummet vatten
Hur bakar man frallor?
- Börja med att starta din ugn på 220 grader. Smula sedan ner din jäst, (både torrjäst och färsk jäst fungerar fint) i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, 38-40 grader. Om du har torrjäst blandar du istället ut jästen i mjölet.
- Rör ner olivolja, salt och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar tills du fått ihop en fast deg. Knåda degen i cirka 5-10 minuter. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
- När degen är färdigjäst är det dags att forma frallorna. Dra ut degen till en avlång form. Tänk dig en baguette. Skär sedan i 2-3 cm breda bitar och forma till små bollar.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 25 minuter.
- Pensla med ett uppvispat ägg och grädda frallorna sedan i 15 minuter i mitten av ugnen.
- Låt svalna på galler och servera dina luftiga frallor med en skiva ost och lite sylt.
Färdigt på: 80 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Kul att ha svenska recept. Jag saknar Sverige mycket. Tack!
Knappast färdigt på 40 minuter när det ska jäsa 30+25 och gräddas 15 minuter.
Det stämmer, uppdaterat nu!
Ska degen vara kompakt och torr innan jäsning? Använde 6dl mjöl till 2,5dl vatten och 2msk olja.
Tack! Blir väldigt bra frallor av dessa 😊 Jag använder alltid torrjäst och har bakat dem på rapsolja i stället (på semester i skärgården och hade ingen olivolja) och det funkade hur bra som helst!
Jag ÄLSKAR detta receptet! Håller just nu på att göra en omgång ostbullar för jag blev så sugen på nybakat till kvällsfikat.
Jag gör dessa frallor för första gången, blir kul att se resultatet om 15 minuter. Ser lovande ut när jag satte in dom i ugnen.
Nu är frallorna klara, dom blev riktigt bra.
såååå bra och gott recept, jag tog ca 7,5dl mjöl ist för 6-7dl blir lite mer matigt tycker jag.
Ska testa ditt recept idag men jag undrar om det går att grädda dem i varmluftsugn? Hur många grader ska ugnen var på och hur många minuter ska dem gräddas i så fall?