Lingonbröd

Lingonbröd är ett rätt grovt bröd som vi brukar göra på hösten och det har väldigt mycket smaker och är relativt lättbakat. Eftersom det har både rågkross, linfrön och rågsikt blir det ett väldigt mättande bröd vilket vi gillar. Receptet ger två stora bröd som man kan frysa in och spara.

Lingonbröd

Recept: Lingonbröd

Ingredienser

  • 2,5 dl rågkross
  • 2,5 dl linfrö
  • 3 dl lingonsylt
  • 2 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 msk salt
  • 18-20 dl rågsikt

Instruktioner

  1. Börja med att koka upp rågkross och linfrön så att det blir en gröt. Ta ett par dl vatten men inte för mycket heller. Låt det stå och dra några minuter tills det svalnat. Rör sedan ner lingonsylten.
  2. Smula ner jästen i en bunke och koka sen upp mjölken till 37 grader och lös upp jästen i bunken. Rör i rågkrossgröten salt och rågsikt och arbeta tills degen släppar från kanterna. Jäs cirka 40 minuter.
  3. Arbeta sedan degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor och jäs i 30 minuter.
  4. Pensla gärna limpan med vatten och strö över lite rågkross och grädda på 200 grader nederst i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

(Inga röster)

Bröd Recept