Enkelt surdegsbröd på vete
Finns det något godare bröd än ett ljummet surdegsbröd som har en härlig struktur och smak, det är tveksamt om det finns något som är godare. Det här är iaf ett enkelt surdegsbröd på vete som inte är särskilt komplicerat och inte kräver så många ingredienser. Det är helt enkelt ett bra nybörjarbröd om man är nyfiken på att testa surdegsbröd. Först behöver man en surdegsgrund och det har vi ett annat recept för. Det tar några dagar att fixa men när man väl är igång och har en grund så flyter det på om man bakar något surdegsbröd då och då. Det blir ett jättestort bröd eller två lagom stora bröd på det här receptet.
Recept: Enkelt surdegsbröd på vete
Ingredienser
- 12,5 gram jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 16 dl vetemjöl special
- 4 dl surdegsgrund
- 1 msk salt
Instruktioner
- Börja med att smula ner jäst i en bunke och rör ut det i ljummet vatten. När det löst upp sig tillsätter du hälften av mjölet och kör det sedan i en köksassistent i cirka 10 minuter.
- När detta är klart kan du hälla i surdegsgrunden, salt och resten av mjölet och låta köksassistenten arbeta det i 20 minuter. Låt jäsa 2,5 timme.
- När det har jäst så häller du försiktigt upp det på ditt bakbord och viker ihop det till en limpa men tänk på att inte arbeta degen för mycket då luften försvinner ur bröder.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 2 timmar.
- Sätt igång ugnen på 250 grader och sätt in din baksten om du har en annars sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 45 minuter.
- Du kan gärna slänga in 1 dl vatten i botten av ugnen under gräddningen
Är det 4 dl surdegsgrund eller 2dl . Det står olika på receptet
Ojdå, ber om ursäkt för det men det är 4 dl som gäller!
mina flöt ut och blev platta trista saker. Recepet måste vara fel för hur skulle du annars kunna få en så formad limpa som på foto?
Hej Berit,
Det var tråkigt att höra. Surdeg kan vara lite knepigt ibland. Sjunker det ihop under gräddningen så kan det ha jäst för länge/för varmt men rinner det ut kan bland annat vara att den inte knådats tillräckligt så den inte blivit riktigt spänstig. Har kollat igenom receptet och det ser rätt ut vad jag kan se.
jag har bakat en hel del innan och vet hur surdegar beter sej och jag har inte gjort nåt fel men detta blir ingen deg för det första utan en smet. Jag har gått exakt efter receptet du skrivit. Du skriver att den inte knådats ordentligt men i receptet står det att man inte ska knåda det utan vara vika ihop det efter första jäsningen :(
Hej igen,
Ja, det var trist att höra, vi får ta och testbaka det igen så återkommer vi med resultat!
tack jag ser fram emot det