Porterstek
Porterstek är en enkel och billig bjudrätt som sköter sig själv på spisen. Det är portern som köttet får småkoka i som gör denna rätt så underbart god och som sedan blir såsen till rätten.
Recept: Porterstek
ca 6-8 personer
Ingredienser
- 1 ½ kg benfri nötstek ex. fransyska
- 1 flaska porter (33cl)
- 2 st gula lökar
- 2tsk torkad timjan
- 6st enbär
- 6st svart eller vitpepparkorn
- 1 dl konc. svartvinbärssaft
- ½ dl soya
- 3st köttbuljongtärningar
- 2 dl grädde
Instruktioner
- Häll porter, svartvinbärssaft och soya i en stor kastrull.
- Skala och dela löken och lägg i.
- Häll i enbär, timjan, pepparkornen och buljongtärningarna.
- Låt koka upp och lägg sedan i köttet.
- Låt det få koka på svag värme i ca 2h ocheller tills innertempraturen är 75. Vänd köttet några gånger under tiden.
- Stäng av plattan och låt steken få ligga 15-20min i porterspadet innan du skär upp det.
- Slå sedan på grädde i spadet och låt koka upp under omrörning.
- Servera tillsammans med nykokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé
Lämna ett svar