Saftig limpa
Sugen på saftig limpa? Det här receptet på en riktigt svensk limpa har blivit ett av våra absoluta favoritbröd, mest på grund av att limpan blir så himla saftig och mjuk, och för att det är så enkelt att göra. Arbeta gärna ihop degen i en maskin så det blir fint och luftigt.
Att göra en saftig limpa är inte svårt, det handlar mycket om att ha rätt proportioner på mjöl, vätska och mängden fett som man har i degen. I det här receptet använder jag både mjölk och riktigt smör vilket gör limpan extra saftig. Tänk alltid på att knåda tillräckligt mycket eller om du använder en köksassistent så att degen verkligen har utvecklat tillräckligt med gluten. På så sätt får du också mer struktur och en bättre limpa än om du inte knådar tillräckligt!
Recept på Saftig Limpa
Sammanfattning: Otroligt saftig limpa som är superlätt att baka ihop. Ger dig en luftig och saftig limpa som passar perfekt till den där härliga frukostmackan!
Ingredienser för två limpor
- 50 gram jäst/ 1 påse torrjäst
- 1 dl vatten
- 4 dl mjölk
- 50 gram smör
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- 8 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl
Hur gör man saftiga limpor?
- Smält smör och blanda sedan i vatten, mjölk samt sirap till kastrullen. Låt bli fingervarmt (37 grader) om du använder färsk jäst men om du använder torrjäst kan du låta det bli lite varmare än fingervarmt.
- Smula jästen i en bunke och blanda med ditt degspad. Blanda tills jästen har löst upp sig.
- Rör ner mjölet och saltet och om du använder maskin kan du låta det gå 5 minuter, men om du knådar för hand får du knåda 10-15 minuter tills du får en smidig och fin deg.
- Låt degen jäsa i 45 minuter.
- När degen jäst klart delar du den i två delar, knåda och forma till limpor.
- Lägg limporna på en smord plåt alternativt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 40 minuter.
- Grädda limpan i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter.
Halverade receptet i min bakmaskin och det blev smaskens. Bästa limpan hittills. Godare än Leilas t.ex. Körde i Tefals största på 750gr, basinställning o halvmörk gräddning. Degen såg liten ut först men hade jag tagit hela mängden hade den gått igenom locket;)
Vad kul att höra och tack för tipsen i bakmaskinen! :)
Supergott och saftigt! Höll sig väldigt bra i frysen med, lika saftigt efteråt! Tog dock brödsirap och bytte ut en dl av vardera mjölsorterna mot vetekli istället för att göra det lite nyttigare, kanongott!!
Vart kanonbra. Har inte lyckats med bröd så bra tidigare innan jag gjorde detta receptet
Jag ska testa baka det här, fast är dock i Barcelona nu och tror inte det finns rågsikt här… men jag får väl försöka hitta nått annat mörkt mjöl om det finns haha.
Tror det står fel i receptet. Man ska nog inte blanda mjöl med vätskan innan jästen har rörts ut i den.
Hej!
Oj, visst är det så, är en bokstav som fattas. Ska vara mjölk och inte mjöl. Ber om ursäkt för det!
Jättegott trots att jag glömde saltet, som inte stod med i receptet… ;)
Hej Karin,
Det ber vi om ursäkt för, har fixat till det nu. Tur att det blev gott ändå! :)
Är väldigt sugen på att testa detta recept, kan man byta ut vetemjölet mot vetemjöl special?
Hej,
Vad kul!
Ja, det bör inte vara några problem. Det kan gå åt lite mer vätska så håll koll så det inte blir för torrt bara.
Bakade brödet imorse innan jag gick till jobbet. Jättegott och enkelt . Kommer att baka detta många gånger
Hej! Kunde inte ha i allt mjölet då det inte blev någon deg av det, fick göra om igen. Då hade jag i 1,5 dl sirap, 8 dl rågsikt & 4 dl vetemjöl. Sen penslade jag brödet med uppvispat ägg+lite mjölk. Sååå gott det blev
Hej Ulrika, Tack för feedbacken, ska lägga till det i anteckningarna!
Hej! Det kan inte vara rätt mängd mjöl i receptet, till den mängd vätska du anger. mitt bröd blev alldeles för kompakt p.g.a. detta. Var snäll och ange de rätta mängderna.
Ska kika på det här så fort som möjligt!
Bröder blev helt kompakt som en tegelsten. Då jag är orutinerad brödbakare så ifrågasatte jag inte konsistensen eller mjölmängden under pågående bak, men resultatet blev väldigt torrt o kompakt. Kanske bör anpassa mängden mjöl i receptet?
Hej Andreas, tråkigt att höra. Ska baka igenom receptet igen och se om det behövs justeras något.
Bakat detta 2 gånger nu på mitt jobb i ett skolkök
och blir jättegott bröd och så enkelt och att göra, behöver bara
sänka temperaturen lite i min ugn så det inte blir för mörkt.
Vad kul att höra!
Blev riktigt tjock och hård kan på min. Vet inte vad jag kan ha gjort fel? Tips? Den jäste inte lika mycket som jag hoppats på. Vet inte om det kan göra att det blir tjockare kant. Tar gärna emot tips till nästa gång :)