Julköttbullar med kryddpeppar och potatismos
Julköttbullar brukar jag kalla de köttbullar vi tillagar som innehåller kryddpeppar. Just dessa köttbullar brukade min mormor göra till jul och just smaken av kryddpeppar förknippar jag med julafton. Ska man göra många köttbullar är ett tips att lägga dem på en ugnsplåt och steka dem i ugnen. Då slipper man stå vid spisen och steka köttbullar i omgångar.
I dag åt vi julköttbullarna med potatismos och gräddsås samt ättiksgurka och lingonsylt!
Recept: Julköttbullar med kryddpeppar
Ingredienser
- 250g köttfärs (Vi använde blandfärs)
- 1 ägg
- ½ msk potatismjöl
- 1/4 dl ströbröd
- 5 msk matlagningsgrädde eller mjölk
- ½ krm malen kryddpeppar
- 1 tsk finhackad lök
- ½ tsk salt
Instruktioner
- Blanda köttfärs, ägg, ströbröd, potatismjöl och finhackad lök i en bunke.
- Tillsätt salt och kryddpeppar och ha sist i grädden.
- Låt det svälla i någon minut innan du rullar färsen.
- Rulla sedan färsen till små köttbullar och lägg på en ugnsplåt.
- Stek dem i ugnen på 225º i ca 10-15min, tills de är genomstekta och fått fin färg.
Recept: Potatismos
2 portioner
Ingredienser
- ca 500g potatis av mjölig sort
- 3/4 dl mjölk
- 1/4 matlagningsgrädde
- 1-2 msk smör
- 1 tsk salt
- ½ krm vitpeppar
Instruktioner
- Skala potatisen och dela den i mindre bitar.
- Lägg i en kastrull med vatten och tillsätt saltet.
- Låt det koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Smält under tiden smöret i en kastrull och tillsätt grädden och mjölken.
- Pressa potatisen och vispa ner mjölkblandningen. Tillsätt vitpeppar och ev. mer salt.
- Vispa så potatismoset blir fluffigt med hjälp av en elvisp. Smaka av och servera!
Recept: Gräddsås
2 portioner
Ingredienser
- ½ dl matlagningsgrädde
- ca 5 msk steksky från köttbullarna
- ½ tsk soya
- ½-1 msk lingonsylt
- Salt
- Svartpeppar
- Maizena
Instruktioner
- Koka upp grädden och stekskyn i en kastrull. Häll i soya och lingonsylt.
- Tillsätt salt och svartpeppar och smaka av.
- Red med maizena till önskad konsistens.
Lämna ett svar