Kalljästa frukostbullar
Kalljästa frukostbullar är toppen för oss lata morgonmänniskor som inte orkar gå upp och sätta en deg på jäsning. Med dessa bullarna sätter du degen på jäsning under natten i kylskåpet, och tar ut på morgonen och skjutsar in dem i ugnen. 10 min senare har du nygräddade frallor till helgfrukosten!
Recept: Kalljästa frukostbullar
5 stycken bullar
Ingredienser
- 1/4 paket (á 50g) torrjäst eller vanlig jäst
- 1 3/4 dl kallt vatten
- ca 3dl vetemjöl special
- ca 2,5 dl grahamsmjöl
- 1 ½ msk olja
- 1 tsk flingsalt
- Vatten till pensling
- ½ dl riven prästost eller annan smakrik ost
Instruktioner
- Smula den färska jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör om tills det löst upp sig. Tillsätt sedan olja, mjöl och salt. (OBS! Har du torrjäst är det bäst att du blandar det med mjölet i en skål och sedan tillsätter vatten, olja och salt)
- Arbeta tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
- Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 5 likstoriga delar.
- Forma dem sedan till 5 runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
- Lägg en bakduk över och sätt in i kylen över natten.
- På morgonen tar du ut dem ur kylen och låter de stå framme medan ugnen blir varm.
- Pensla med kallt vatten och strö över rikligt med riven ost.
- Grädda i 225º i 10-15min tills bullarna har fått fin färg.
Åh, jösses vad gott det ser ut! Jag älskar kalljäsning, tidigt på morgonen är inte bakning min högsta prioritet, och det är ju SÅ gott med ost på bullarna <3
Vilken fin blogg du har! Här ska jag titta in oftare!
Kalljäsning är helt perfekt för oss som prioriterar långa sovmorgnar framför bullbak ;)
Yammi goda de såg ut!…
Kan lova dig att dem var riktigt goda med ost och apelsinmarmelad på ;)
Helt misslyckat, receptet föreföll innehålla alldeles för lite vätska, tyckte jag. Degen blev mkt kompakt och jäste inte en millimeter. Provade ändå att grädda men de var oätliga klumpar. Bakade på torrjäst.
Håller med om att det behövs mera vätska! Löste torrjästen innan med lite mjöl och vatten samt satte till lite mera vatten men blev ändå inte riktigt bra.
Hmm, ska testbaka det här igen och se vad som har gått snett i receptet. Ber om ursäkt för det och tack för er uppmärksamhet!
Torrjäst ska blandas med mjölet ca 5 min innan sedan ska man knåda degen med vätska. Super gott och enkelt. Tack
Hej Karin!
Tack för tipset, lägger till det i receptet!
Ha en trevlig helg!