Helstekt karré med råstekt potatis samt pepparsås
Helstekt karré kan vara ett tips för söndagsmiddagen om man inte har lust att spendera en massa tid i köket. Köttet sköter nämligen sig själv i en låg ungstemp i några timmar. Resultatet blir att du får ett otroligt mört och saftigt kött, som trillar sönder.
Karrén fick i dag sällskap av en hel del rosmarin, morötter och lök. Men man kan självklart ha i vitlök, katrinplommon eller varför inte lägga den i en marinad med senap eller rödvin.
Recept: Helstekt karré med råstekta potatis samt pepparsås
4 portioner
Ingredienser
- 1kg karrékotlett i bit
- 3-4 kvistar färsk rosmarin (alt. 1 tsk torkad)
- 2 morötter
- 4 steklökar
- Nymalen svartpeppar
- Flingsalt
- Råstekt potatis:
- 8-10 medelstora skivade potatisar
- 1 msk smör
- Vitpeppar och flingsalt
Instruktioner
- Lägg steken i en smörjd ungsform, skär små hål i den och lägg i rosmarinkvistarna. Skrubba med svartpeppar och flingsalt över köttet, så att det fastnar.
- Skala och dela morötterna samt löken och lägg runtom steken. Stek i ugnen på 80º tills innertempen är runt 75, lägg sedan köttet i folié och låt det vila 15min innan du skär upp den.
- Råstekt potatis:
- Dela potatisarna i tunna skivor, stek dem i smör tills dem blivit mjuka och mal vitpeppar och strö flingsalt över. Det tar drygt 10-15min att steka dem mjuka, om man har en stor stekpanna.
- Servera med pepparsås, som du hällt lite steksky i.
Hur många timmar snackar vi om för steken?
Eftersom det är så låg ugnstemperatur får du räkna med en minst 4-5h och kanske ännu mer. :)