Janssons frestelse
Janssons frestelse är en tradition till julen och i början av december hade jag några av min tjejkompisar på besök. Vi skulle fira lite jul tillsammans och mamma hade lovat att göra sin goda janssons frestelse till oss. Den blev en stor succé bland mina vänner.
Recept: Janssons Frestelse
6 portioner Janssons Frestelse
Ingredienser
- 1 avlång ungsform, ca 40cm lång
- 6-8 medelstora potatisar
- Anjovisfiléer + spadet
- 2 små lökar
- 5dl vispgrädde
- ströbröd
- salt
- peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200grader.
- Smörj en ungssäker form.
- Skala potatisarna och använd en grönsakspress så de blir långa smala stavar. (eller dela dem förhand, ca ½cm tjocka)
- Lägg hälften av potatisarna i formen.
- Hacka löken och strö över potatisen.
- Dela sedan ansjovisen så att den täcker potatisen, häll i ansjovisspadet med.
- Häll över resten av potatisen, salta och peppra och häll över grädden.
- Strö sedan ströbröd över potatisen så det fördelas jämt.
- Låt den vara inne i ca 2h i nedre delen av ugnen så den inte bränns vid. Lägg folie över om det ändå skulle ske.
- Servera rykande varm!
Lämna ett svar