Äppelgifflar
Goda och härliga äppelgifflar som är smaksatta med äppelmos och kanel. Blev en riktigt höjdare här hemma och det var faktiskt första gången vi bakade med äppelmos i.
Recept: Äppelgifflar
Cirka 25 st äppelgifflar
Ingredienser
- 100g smör
- 3 dl mjölk
- 25g jäst
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 3/4 dl strösocker
- ev. ½ tsk kardemumma
- ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 100g äppelmos
- 1 msk kanel
- Ägg till pensling
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli 37º.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölkblandningen.
- Häll sedan i resterande av mjölkblandningen och blanda även i ägg, salt, socker och ev. kardemumma.
- Rör om ordentligt och blanda sedan i lite av vetemjölet i taget. Degen ska bli smidig och släppa från kanterna.
- Låt den sedan få jäsa i 40min.
- Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje del till en cirkel.
- Bred över äppelmos och kanel och dela sedan varje cirkel i 8 ”trianglar” eller pizzaslicer. Rulla sedan ihop dem genom att börja rulla på den bredaste kanten.
- Låt dem få jäsa i ytterligare 20-30min och pensla dem sedan med uppvispat ägg och grädda dem i 225º i ca 8min.
Lämna ett svar