Annorlunda kanelbullar
Detta receptet på annorlunda kanelbullar har hängt med i mammas släkt ett bra tag. Minns att mormor alltid gjorde dessa kanelbullarna och att morfar alltid åt upp dem i smyg innan de hunnit svalna. Kanelbullarna har ingen kardemumma i sig och inte heller pryds dem av pärlsocker. Men är man en pälsockerfantast kan man självklart strö på lite om man så önskar.
Recept: Kanelbullar
30-40 st kanelbullar
Ingredienser
- 150g smör
- 5 dl mjölk
- 1 ½ dl strösocker
- 50g jäst för söta degar
- ca 1,5 l vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 msk strösocker
- Fyllning:
- 100g rumstempererat smör
- 5 msk kanel
- 0,75 dl strösocker
- ägg till pensling
Instruktioner
- Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt (37º) Smula jästen i en stor bunke och häll över 1 msk socker. Blanda tills det löst upp sig och häll sedan över mjölkblandningen. Blanda väl och vänd sedan ner strösocker och salt. Rör om och och ha i lite vetemjöl i taget. Blanda tills degen blir jämn och fin samt tills den släpper från kanterna.
- Låt den jäsa under bakduk i ca 60min.
- Dela sedan degen i 4 bitar. Kavla ut varje längd och bre 25g smör över. Strö sedan över rikligt kanel och socker. Degen ska alltså inte synas för allt smör, kanel och socker.
- Dela sedan varje längd i 8-10bitar och lägg i bakformar.
- Låt de jäsa ytterligare i ca 30-40min innan du penslar dem med uppvispat ägg, och sätter in dem i mitten av ugnen i 250º i 5-10min
Lämna ett svar