Risgrynsgröt i ugn
Risgrynsgröt i ugn är väldigt smidigt då du slipper stå vid spisen hela tiden, då den sköter sig själv i princip. Extra stort plus är att det inte bränner i bottnen på kastrullen när den står i ugnen.
Recept: Risgrynsgröt i ugn
4 portioner risgrynsgröt
Ingredienser
- 3 dl rundkornigt grötris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 3 kanelstänger
- 9 dl 3% mjölk (Åsens gammeldags lantmjölk är superbra till gröt)
Instruktioner
- Koka upp grötriset med vattnet och saltet i en stor kastrull som tål att stå i ugn (Inga platshandtag!).
- Låt det sedan koka i ca 10min under lock på svag värme.
- Häll sedan i mjölken, sockret och kanelstängerna och låt det koka upp under omrörning.
- Ställ in kastrullen med lock i ugnen på 100grader och låt den vara inne ca 1h.
- Rör då och då och se om det krävs mer mjölk (Beroende på hur du vill ha just din gröt)
- Servera gröten med mjölk, saftsås eller kanel.
Men vad bra att du påminde mig om grötkok i ugnen! Ska koka en stor laddning på julafton och då finns det ju roligare saker att göra än att röra i grytan!
Det håller jag med dig om! Det är så bra att koka i ugnen med, för det bränner inte fast i bottnen.
För min del så kokar gröten alltid över när jag kokar på spisen.
Så det kanske är något för mig.
Jag äter inte gröt. Men msn borde ju kunna byta ut gröten mot tex pasta och göra så här!